Belföld

Lecigányozták a gyereket, felkenték a falra

A cikk eredetileg az Abcúgon jelent meg, Prókai Eszter írta, Tuba Zoltán fotózta.

Fogd meg a ceruzádat, menj haza, és dugd bele a cigány anyukád seggébe, egy édesanya állítása szerint ezt mondta a napközis tanár a többi gyerek előtt a gyöngyöspatai általános iskolában tanuló Rolandnak.

Nem ő volt az egyetlen roma asszony, aki a gyerekét ért hasonló lelki és fizikai bántalmazásról számolt be tanúvallomásában szerdán, a Gyöngyösi Járásbíróságon.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) alapítvány által indított kártérítési per újabb tárgyalásán azokat a szülőket hallgatta meg a bíró, akiknek a gyerekei továbbra is a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter általános iskolába járnak. Egy korábbi körben a már nagykorú, volt diákok mondták el, hogy szerintük hogyan hiúsította meg minden álmukat az iskola azzal, hogy a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatást kaptak.

Azt a Kúria már tavaly márciusban kimondta, hogy a gyöngyöspatai általános iskola roma diákjait jogellenesen különítették el nem roma társaiktól, a szegregáció miatt alacsonyabb minőségű oktatás kaptak. A mostani pert azért indította a CFCF, hogy az érintett gyerekek kapjanak kártérítést az iskolától, az önkormányzattól és a Kliktől. Tanulónként minden szegregált osztályban töltött tanév után 500 ezer forintot kérnek. A gyerekeket képviselő ügyvédek egyik fontos feladata annak bebizonyítása, hogy a roma diákokat a B osztályba, külön tették, míg a nem roma gyerekek az A osztályba jártak. A volt diákok közül nem volt olyan, aki legalább egy évet ne töltött volna el a teljesen szegregált osztályban, de akik integrált osztályba jártak, ők is arról számoltak be, hogy osztályon belül is elkülönítették őket.

Hiába tudta az abc-t, ment a béna osztályba

Farkas Krisztián fia most 13 éves, idén kezdi a hetedik osztályt. Elsőben még az A osztályba került, ahol roma és nem roma gyerekek együtt jártak. Két hónappal az iskolakezdés után azonban behívatta az iskola a szülőket, és az igazgató közölte velük, hogy “ha nem akarják, hogy a gyerekük innen az első osztályból menjen nyugdíjba”, akkor inkább kerüljön át a B osztályba, ahová csak roma gyerek járnak. Az apa azért is fájlalta ezt nagyon, mert az óvoda végén készült szakvélemény azt mondta Krisztiánról, hogy jó képességű, nem problémás gyerek, ráadásul az óvoda utolsó évében otthon megtanították neki az abc-t, és tízig elszámolni.

Fotó: Tuba Zoltán
Fotó: Tuba Zoltán

Arra a bírói kérdésre, miért nem próbált az áthelyezés ellen tenni valamit, a férfi azt mondta: semmi értelme nem lett volna, mert az igazgató közölte velük, akárhova mennek is panaszkodni, itt ő az atyaúristen, úgyhogy felesleges hepciáskodni. Krisztián ezt követően végig a szegregált osztályba járt, ahol ráadásul több korosztályt tanítottak együtt. “Hét évesen a 9-10 évesek között tanították. A fiamaban volt lehetőség, csak az iskola nem hozta ki belőle” – mondta az apa, aki szerint, ha annak idején benthagyják az A osztályban, akkor talán lett volna rá bármilyen esély, hogy a fiából legyen valaki, de így ez már biztosan nem jön össze. “Annyit nem tud, hogy egy szakközépiskolát kijárjon, nemhogy egy gimnáziumot”.

Több szülőhöz hasonlóan, az apa is beszámolt az iskola falain belüli fizikai erőszakról. Az ő fiát az összevont osztályba járó nagyobb gyerekek verték meg többször is, állítása szerint a tanárok szeme láttára.

Büdös vagy, nem fürdesz

Rácz Dezsőnének két gyereke, a 13 éves Csilla és a 11 éves Ádám is a gyöngyöspatai iskolába járt, mindketten a szegregált osztályba. Csillát az anya szerint az egyik tanárnő rángatta meg nyilvánosan, azért, mert a gyerek szerinte nem figyelt. A nő bement az iskolába kérdőre vonni az érintetteket, de az igazgató azt mondta neki, hogy biztos csak kitalálja az egészet, ilyen nem történhetett. Csilla szintén összevont osztályba járt, az iskola felső emeletére, ahová a nem roma gyerekek jártak, nem mehetett, a nekik fenntartott wc-t nem használhatta, ahogy osztálykiránduláson sem járt az elmúlt öt évben.

A lányom nem is akart iskolába menni, mert félt a tanároktól, akik lenézték, és a többi gyerek előtt olyanokat mondtak rá, hogy büdös, és nem fürdik, mesélte az anya.

A család elveszítette a házát Gyöngyöspatán, ezért nemrég átköltöztek egy bátonyterenyei albérletbe. A két gyerek már ott kezdte az új tanévet, és az anya szerint jól érzik magukat, egy osztályba járnak a magyar gyerekekkel.

Az ovis barátaim miért vannak másik osztályban?

Rácz Mária fia, Rikárdó most 12 éves, hatodikba jár. Az elsőt ő is a B osztályban kezdte, úgy tették oda, hogy ezt nem előzte meg elbeszélgetés, és tesztet sem töltettek ki a gyerekkel, az anya a mai napig nem érti, miért nem a vegyes osztályba került a fia. “Az óvodában volt a Rikárdónak két nem roma barátja. Amikor elkezdték az iskolát, azt hitték, hogy egy osztályba kerülnek majd. Nem így lett, ez pedig a fiamnak nagyon rosszul esett, kisebbségi érzése lett” – mesélte a nő.

Fotó: Tuba Zoltán
Fotó: Tuba Zoltán

Az osztályban Rikárdó volt a legjobb tanuló, így negyedikben átkerült az A osztályba. Az öröm azonban nem teljes, mert hiába volt a fiú a legjobb a gyengébb tanulók között, az A osztályosokhoz képest irtózatosan le van maradva. A felzárkózással a mai napig küzdenek otthon. Az anya is azt mondta vallomásában, hogy amíg fia a szegregált osztályba járt, nem vitték úszásra, programokra, mióta azonban A-s lett, már mehet osztálykirándulásra és a klubdélutánokra is.

“A kisfiam nem értette, miért kell neki külön a cigány osztályba járnia, ahelyett, hogy az ovis barátaival lenne egy tanteremben. Ahogy azt sem értette, hogy miért vannak jóval idősebb gyerekek is  az osztályában. Első nap azzal jött haza az iskolából, hogy a többiek azt mondták neki: te cigány vagy” – mesélte Bangó Julietta, akinek fia idén kezdte a  hetediket a gyöngyöspatai iskolában.

Szerinte a legtöbb nem roma szülő már rég kivette a gyerekét ebből az iskolából, ha lenne pénze, legszívesebben ő is ezt tenné.  Juliettának két fia is ebbe az iskolába járt. A másikat, Rolandot az igazgató egyszer a nyakávál fogva felnyomta a falra, úgy, hogy a gyereknek otthon látszottak a nyakán az ujjnyomok – állította a nő. Kihívta a rendőrséget, látleletet vettek, feljelentést is tett. A nyomozást azonban pár nap múlva bizonyíték hiányában megszüntették. “Amikor én jártam az iskolába gyerekként, ő már akkor is rugdosta a lányokat. Igaz, akkor még csak tanár volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik