Belföld

Egy pici simogatást és pár nagy sallert kaptak a kétfarkúak

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 16:33

A magyar politika sose a humorérzékéről volt híres, a Nemzeti Választási Bizottság meg is feddte alaposan az MKKP plakátjait. A fő érv a liberálisozás mellett az volt, hogy a plakátok nem a népszavazásról szólnak.
Korábban a témában:

Végre eljutottak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) népszavazási kampányának plakátjai a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé. Egy olyan beadvánnyal foglalkoztak, hogy Tiszaújvárosban leragasztották a savköpő menyéteket előtérbe helyező viccpárt plakátjait, ami törvénytelen dolog. A bizottság döntést hozott az ügyben, amiben parádés ellenérvek hangzottak el a Vastagbőr blog szemezgetése szerint.

Patyi András NVB-elnök rendkívül komolyra vette a figurát, szerinte nem biztos, hogy a leragasztott plakátok népszavazási plakátok, ráadásul “egy országos népszavazás nem vicc.” A további, zömmel a Fidesz és Áder János államfő által jelölt tagok sem simogatták az MKKP kampányát. Rádi Péter például azt mondta:

Ezek nem népszavazási plakátok és ez nem népszavazási kampány. A választó akarat befolyásolás az igenre vagy a nemre buzdítás, szélsőséges esetben a maradj távol felszólítás. Az, hogy szavazz érvénytelenül egy szabotázs.

Fábián Adrián nem szállt bele ennyire a plakátokba, szerinte azok láthatóak maradtak még így is, “hogy valamilyen módon a a helyi közösség rendezvényeinek is szeretnének egy kis propagandát elhelyezni.” Tóta Áronné objektív volt, szerinte nem kapcsolódnak a párt szövegei a népszavazáshoz, és eleve furcsa, hogy egy párt viccpártnak nevezi magát. Sárhegyi Zoltán érveléséből csak egy öblös sorosozás hiányzik:

Ez a fajta megnyilvánulás nem fér bele a rendeltetésszerű joggyakorlás keretei közé. Nem lehet egy ilyen szélsőségesen liberális kezdeményezésnek helyt adni.

Szorosan, de 6:5 arányban helyt adtak a panasznak, de leszúrták az MKKP-t, mert érvénytelen szavazásra buzdít. A felszólítás azzal sem áll összhangban, hogy “érvényesen szavazni a válasz, azaz az igen vagy a nem feletti körbe írt, két egymást metsző vonallal lehet.” Szerintük csak az élvezhet jogi védelmet, akinél összhangban van a vonatkozó szabályokkal a kampány tartalma is.

Magyarul ha egy párt az érvénytelenül szavazásra buzdít, igazából nem is érdemelné meg, hogy a leragasztott plakátjaival foglalkozzanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.