Belföld

A menekültek pont annyira veszik el a romák segélyét, mint a magyarok munkáját

Kedden egészen új magasságokba emelkedett az október 2-i népszavazást megelőző kormánykampány. Jászberényben a Kövér László és Pócs János nevével fémjelzett fórumon felszólalt a város fideszes polgármestere, Szabó Tamás, aki a romáknak azt magyarázta,

nem lesz segély, ha jönnek a migránsok.

A polgármester nem aprózta el a toborzást, konkrétan a helyi szülőket és nagyszülőket is arra biztatta, vigyék el a gyerekeiket és unokáikat is szavazni. Szabó külön a romákhoz is szólt, azt magyarázva, hogy nekik különösképp fontos tétje van a népszavazásnak. A polgármester szerint ha be kell telepíteni a menekülteket, segélyt kell nekik adni, akkor tőlük vonják majd meg a forrásokat. Beszédében a roma megjelenteket győzködte, lényegében azt próbálta minél inkább beléjük sulykolni, hogy

több migráns = kevesebb segély.

Ha nem sikerült volna Jászberényben mindenkit kellőképp megfélemlíteni, a csütörtöki kormányinfón a biztonság kedvéért Lázár János is csatlakozott a propaganda legújabb gyöngyszeméhez. Lázár úgy fogalmazott: száz egység van segélyezésre, amire most hirtelen százötven egységnyi ember lesz. Azért azt is hozzátette, hogy csak Magyarország van ilyen rendkívül nehéz helyzetben, bezzeg Európa többi része, ott 4-5-ször több segélyt kapnak a menekültek, mint nálunk.

Bevándorlók Franciaországban. Fotó: AFP / Getty Images Hungary /Georges Gobet
Bevándorlók Franciaországban. Fotó: AFP / Getty Images Hungary /Georges Gobet

A biztonság kedvéért azt is hozzátette, hogy Európa többi részén 4-5-ször annyi segélyt kapnak a menekültek, mint amennyit a magyar állam roma honfitársaink segélyezésére fordít. Kár, hogy a magyar kormány épp a közelmúltban törölte el azt az integrációs támogatást, amit eddig adott a menekülteknek. És egyébként is eltörpül a roma lakosság mellett az az 1294 menekült, akiket a kvóta szerint betelepítenének. Idén márciusig pedig mindössze 550 menekült befogadási kérelmét fogadta el Magyarország.

Az ijesztgetés azonban úgy tűnik, tökéletesen bevált, hiszen az európai romák máris civil szervezetbe tömörülnének, hogy egységesen fellépjenek a migráció ellen. Lakatos Attila Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigányvajda szerint már másfél hónapja felmerült az ötlet, hogy együtt képviseljék érdekeiket, most szombaton viszont már megtartják majd alakuló ülésüket, amin a megyei cigány szervezeteken kívül ott lesznek erdélyi, felvidéki és kárpátaljai tömörülések is.

Egy a lényeg: féljetek

Lakatos mondatait hallva örülhetnek Lázárék, hiszen ő pont azt mondja, ami a jászberényi fórumon Kövérék célja volt: félni fognak. A cigányvajda szerint ha jönnek a menekültek, senki sem lesz biztonságban, sőt, nem elég, hogy idejönnek, még épp ugyanannyira tanulatlanok is, mint ők, ezért épp ugyanarra a munkára alkalmasak, ezért kik munkájára is pályáznánk, ha nem az övékre.

Nem ez az első alkalom, hogy a kormány összekapcsolja a menekültek befogadását és a romák segélyezését, Trócsányi István igazságügyi miniszter már 2015 májusában Berlinben is beszélt a kérdésről, ekkor azt mondta, Magyarország azért nem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell a 800 ezer roma felzárkóztatásáról.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint a kormány önerejéből gondoskodik a bevándorlók által hátrahagyott kiskorúak ellátásáról, elhelyezéséről, ehhez Brüsszel egy forinttal se járul hozzá. Pedig ha ennek utánajárunk, akkor éppen csak egy kicsit sántít a dolog. Az Európai Bizottság honlapján elérhetőek, mennyi pénzt kap egy adott ország az Európai Uniótól.

Ha kibogarásszuk az adatokat, láthatjuk, hogy Magyarország 2014-2020 között a Külső Határok Alapból, a Visszatérési Alapból és az Európai Integrációs Alapból összesen 85 millió eurót, azaz

több mint 26 milliárd forintot kap.

Arról, hogy 2014 óta mire költöttünk ebből a pénzből, nincs semmilyen adat.

Hangulatkeltésből jeles

Megkérdeztük Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológust arról, tényleg lehetséges-e az, hogy a menekültek miatt nem jut majd pénz a romák segélyezésére.

Ilyen nincs és nem is szabad ilyet mondani, hogy kisebbségek segélyezése. Magyarország szegényeket és rászorulókat segélyez. Egyébként a segélyezésnek inkább befektetésként kellene működnie, arra, hogy ezeknek az embereknek megmaradjon a munkaképessége

– mondta Pogátsa a 24.hu-nak, hozzátéve, hogy a szociális támogatásban részesülők nagy része nem roma, sőt, nem is tartozik semmilyen kisebbséghez.

Hozzátette, azt, hogy mennyi pénz jut a szociális támogatásokra, a kormány dönti el, szó sincs arról, hogy ne lenne pénz bárki segélyezésére. Ha újra többkulcsos adórendszer lenne érvényben, sokkal többet tudnánk a rászorulók megsegítésére költeni.

Fotó: Belicza Bea
Fotó: Belicza Bea

Egyébként is nagyon kevés ember jönne ide, az a pénz, amit a befogadott menekültekre költenénk, nem is látszana a statisztikákon, pár ezer ember nem jelentene változást

– teszi hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy teljesen más források biztosítottak ezeknek a költségeknek a fedezésére, ráadásul rengeteg EU-s pénz érkezik Magyarországra a menekültek segítésére. Pogátsa szerint az, amit a kormány most csinál, puszta hangulatkeltés.

Ez az egész azoknak szól, akik azt hiszik, a szociálpolitika arról szól, hogy a cigányoknak sok pénzt adunk

– jegyzi meg Pogátsa.

Arról, hogy egységesen lépnének fel a migráció ellen az európai romák, azt mondja, a roma szervezeteknek is inkább azért kellene felszólalniuk, hogy rendes oktatási rendszer legyen. Szerinte azért kellene tüntetniük, hogy ők is ugyanolyan foglalkoztathatóak legyenek, nem attól félniük, hogy idejönnek a menekültek és elveszik a munkájukat.

Ha valaki lehetőséget akar adni a romáknak, az rendes szociális és oktatási rendszert intézzen nekik

– fűzi hozzá a közgazdász.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Nake Batev

Ajánlott videó

Olvasói sztorik