Belföld

Kérdéses a Fidesz népszavazásának érvényessége

Magas a részvételi hajlandóság ugyan az október 2-i kvótanépszavazás előtt. A Republikon Intézet friss felmérése szerint

a választókorú népesség 48 százaléka biztosra ígéri a részvételét, további 23 százalék pedig valószínűnek tartja.

A pártpreferenciák tekintetében

  • a kormánypárt további kormányzását támogatók körében 71 százalék biztosra ígéri a népszavazáson való részvételét,
  • a Jobbikot támogatók körében 58 százalék,
  • a baloldali, liberális pártokat preferálók körében csupán 36 százalék.

Az elemzőintézet is megállapítja azt, amit fontos leszögezni, hogy a „részvételről szóló adatokat ugyanakkor érdemes fenntartással kezelni – a mért részvételi hajlandóság sokszor felülbecsli a tényleges részvételt, mivel azt számos olyan tényező befolyásolja, amivel a választó nem képes előre kalkulálni (időjárás, költség, egyéb program)”.

Amíg az érvényesség kérdéses, a népszavazás eredménye nem, az összes választópolgár 73 százaléka nemmel, 4 százaléka igennel, 6 százaléka érvénytelenül tervez szavazni, míg további 17 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Ha a részvételüket biztosnak vagy valószínűnek tartó válaszadók véleményét vizsgálták, akkor még erőteljesebb a nem szavazatok fölénye. Az említett csoport csaknem 87 százaléka nemmel, 4 százaléka igennel, 2 százaléka érvénytelenül készül szavazni.

Vagyis az érvénytelen szavazatot fontolgatók jelentős része nem tervez részt venni az október 2-i népszavazáson.

A teljes felmérés itt érhető el.
A kutatás 1000 fő személyes megkérdezésével készült, nem, életkor, végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország egészére nézve.

(Republikon)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik