Belföld

Jól van a magyar férfi, aki egyszerre kapott új tüdőt és vesét

Még csak tavaly december óta végeznek hazánkban tüdőátültetést, de a program sikerét mutatja, hogy felelősséggel vállalhatták a bonyolult beavatkozást.

Jól van, és az otthonában gyógyul az a középkorú férfi, akin Magyarországon elsőként hajtottak végre egyszerre vese- és tüdőátültetést júniusban – mondta az Országos Onkológiai Intézet aneszteziológiai és központi intenzív terápiás osztályának főorvosa az MTI-nek. Elek Jenő tájékoztatása szerint a betegnek még szoros orvosi gondozásra van szüksége, szoknia kell az új életet.

A Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának megbízott igazgatója, a sebészeti team vezetője azt mondta: az ilyen kombinált, egy időben végzett beavatkozások világszerte ritkaságszámba mennek, és csak a nagy tapasztalatú központok vállalják el ezeket. Lang György azt is elárulta, hogy a beavatkozásokat sorban végezték el, előbb a tüdőt, majd a vesét ültették át. A beavatkozás bonyolult volt, pontos koordinációt és felkészülést igényelt.

A műtét utáni kezelés az igazi siker

A beteg cisztás fibrózisban szenvedett, ami a tüdőt tette tönkre. A veseelégtelenség nem ezzel összefüggésben keletkezett, a férfi évek óta dialízisre járt. A transzplantáció alatt műtüdővel tartották életben.

Elek Jenő elmondta: a legnagyobb gondot az okozta a műtét utáni intenzív kezelési szakaszban, hogy a folyadékterápia szempontjából más elvek szerinti kezelést igényel egy vese- és egy tüdőátültetésen átesett beteg. A valódi siker az, hogy a két kezelési módot össze tudták hangolni.

Lang György közölte: a beültetett szervek egy donortól származnak, ami a véletlennek köszönhető, de az esélyek jobbak ilyen esetben.

A júniusban operált beteg otthon van, de szoros felügyelet alatt áll, mert a legyengített immunrendszert fertőzések fenyegetik, és a kilökődési reakciókra is oda kell figyelni, így folyamatos gyógyszerezésre is szükség van.

Soha nem lesz rutinbeavatkozás

Az első magyarországi tüdőátültetést még csak tavaly decemberben végezték el, de az akkor elindított transzplantációs program sikerét mutatja, hogy felelősséggel el tudták vállalni az összetett beavatkozást.

Lang György szerint, bár egyre gyakoribbak a magyarországi tüdőátültetések, soha nem fognak rutinbeavatkozássá válni. Megvan viszont a lehetőség az átültetések számának növelésére, mert több a rendelkezésre álló donorszerv, mint ahány beavatkozást végeznek.

Az elmúlt két hétben is elvégeztek három transzplantációt, a legutóbbit három napja, egy 19 éves lányon. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik