Belföld

NVB: jogsértő a népszavazási plakátok leragasztása

24.hu
24.hu

2016. 09. 12. 14:34

A testülethez egy magánszemély fordult kifogással, mert az MKKP aktivistái által Tiszaújvárosban kiragasztott plakátok egy részét egy helyi rendezvény plakátjával felülragasztották, ez pedig sérti a választási eljárásról szóló törvényt.

A bizottság elnökeként Patyi András tett javaslatot arra, adjanak helyt a kifogásnak és állapítsák meg a jogsértést. Mint mondta, nincs arról meggyőződve, hogy az MKKP plakátjai jogellenes tartalmuk ellenére – a “szavazz eredménytelenül!” felszólítás miatt – népszavazási plakátok lennének, de ha azok, akkor a Kúria szigorú joggyakorlata szerint nem szabad átragasztani. A kifogásnak helyt adás mellett érvelt Bozsóki Éva elnökhelyettes is.

Rádi Péter választott tag szerint viszont a plakátok nem népszavazási plakátok, azt mondta, az érvénytelen szavazásra felhívás “szabotázs”, és nem a választási eljárási törvény hatálya alá tartozik, márpedig ha a vicc, vélemény kifejezését sérelem éri, akkor abban nem a választási bizottságnak kell állást foglalnia. Úgy fogalmazott, a rendeltetésszerű joggyakorlás élvez törvényi védelmet, de az MKKP plakátjai nem tartoznak ebbe a körbe, így a bizottságnak nem is kell védelmet nyújtania. Ő a kifogás érdemi vizsgálat nélküli elutasítását támogatta volna.

Tóta Áronné választott tag szerint sem állapítható meg a jogsértés, mert a plakátok egy része nem is kapcsolódik a népszavazáshoz.

Fábián Adrián választott tag azt mondta, a plakátokat nem lehet másként értelmezni, csak kampányeszközökként, ugyanakkor úgy vélte, mivel azokat nem népszavazási plakátokkal ragasztották felül, nem lehet megállapítani a jogsértést. Úgy fogalmazott, az, hogy népszavazási plakátokat ragasztottak ki az önkormányzati hirdetőtáblára, nem jelenti azt, hogy megállna az élet Tiszaújvárosban és nem lehetne más rendezvényekre plakátot kihelyezni.

Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja szerint az MKKP plakátjai nem férnek bele a rendeltetésszerű joggyakorlás kereteibe, úgy vélte, azok “szélsőségesen liberálisak”.

Litresits András, az MSZP delegáltja erre úgy reagált, hogy ez cenzúra lenne, és rossz irányba menne el a bizottság, ha afféle cenzúravizsgálóként a plakátokat tartalmi szempontból vizsgálná. Nincs abban a helyzetben a bizottság, hogy plakátot minősítsen – jegyezte meg.

Az NVB végül 6:5 arányban – Fábián Adrián, Rádi Péter, Sasvári Róbert, Tóta Áronné választott tagok és Sárhegyi Zoltán nem szavazatával – részben helyt adott a kifogásnak és megállapította a jogsértést.

Az NVB határozata nem jogerős, ellene öt napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.