Belföld

Ismeretlen Budapest: Tényleg borpiac volt a Boráros tér helyén?

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 09. 09. 11:05

A Petőfi híd pesti hídfőjénél fekvő, fájdalmasan a nyolcvanas években ragadt tér nevének eredetéről az utca embere jó eséllyel azt gondolja, hogy a téren egykor borpiac működött.

De mi a valóság?

A tér és környéke helyén a XVII. századig még egy apró falu, Szentfalva állt, majd később itt, az 1838-as nagy árvíz után felépült kertes villák és vízimalmok ölelésében jött létre a faárusoknak otthont adó Fa tér, mely Buda és Pest egyesítése után két évvel, 1875-ben kapta meg mai nevét – nem épp bor árusokról, hanem Boráros Jánosról (1756-1834), Pest egykori főbírójáról (1790-1807) és ügyvezető helyettes polgármesteréről (1803-1807, 1827-1829), a Városliget megteremtőjéről kapta a nevét. Nevét a Ráday utca és a tér találkozásánál álló Boráros tér 4. számú ház térre néző homlokzatán emléktábla őrzi:

1891-ben a tér alatt épült meg az immár egyesített főváros egyik fő szennyvízgyűjtő csatornája, mely ma, 125 évvel később is használatban van.

A búza szállításának megkönnyítésére a Közraktárak (ezek utolsó maradványa a nemrég modernizált, a Szabadság és Petőfi hidak közt álló Bálna), a Duna-parton vasúti sínek és az itt lévő dunai teherpályaudvar találkozásánál Ulrich Keresztély 1880-ban kiválasztott tervei szerint két év alatt Elevátorház néven 58 méter magas rakodó-, osztályozó- és gabonatisztító állomás épült, melynek földszintjére négy vasúti vágány futott be, ide pedig a tizenöt méter magas silók tömegéből rakodhatták át a gabonát.

Az épület tőszomszédságában 1937-re készült el a Horthy Miklós híd, melyet a visszavonuló német hadsereg 1945-ben felrobbantott. Az Elevátorház sem élte túl a háborút, hiszen nagy mértékben sérült, hogy 1948-ban végül a bontása mellett döntöttek. Helyén ma a Nehru partként emlegetett parkot találjuk, a híd viszont 1952 novemberétől újra fogadja a hídon átkelni vágyókat.

De akkor miért hiszik sokan, hogy a Boráros térnek bármiféle köze is lenne a bor árusításhoz?

A városi legendáért Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészt (1923-) kell okolnunk, aki tökéletes humorral tervezte meg az 1983-ban felállított Borárus-szoborkompozíciót, mely egy egész sornyi kőhordó közt álló bor árust mintáz, ezáltal tényleg egy egykor létezett borpiacot feltételez.

A művész emellett persze a tér valódi névadója, Boráros János előtt is fejet hajt, hiszen néhány méternyire két antiknak tűnő oszlopot, egyikük tetején pedig egy fura bikafejes edényt találunk.

Az oszlopok a város több pontján elszórva megtalálható római kori emlékekkel ellentétben igenis modernek, hiszen az egykor az Astoriánál állt Nemzeti Színház – a telek és a színház történetét korábban itt foglaltuk össze – valamilyen rejtélyes okból épp ide szállított homlokzati oszlopai, a bikafejes edény viszont jóval több egy egyszerű dísznél, hiszen az az 1799-ben megtalált, 23 aranyedényből álló, az egykori avar fejedelmi kincstár részét képező nagyszentmiklósi aranykincs legismertebb darabjának, a bikafejes ivócsanaknak sokszorosára nagyított, hegesztett rézből és krómacélból készített mása.

A kincset egy szerb szőlősgazda a saját udvarán találta meg, miközben épp kerítésének ásott árkot, a túlélő darabok (amiket a gazda felesége nem tartott meg, vagy olvasztottak be) pedig különböző kereskedőkön át lassan Pestre jutottak, ahol

Boráros János városbíró szedte őket össze,

hogy aztán továbbíthassa őket a bécsi Császári és Királyi Régiségtárba.

Fotók: Csurla, Tambo, Köztérkép, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény/Fortepan
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.