Belföld

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy kik járnak be a Parlamentbe

A 444.hu azt szerette volna megtudni, kik járhatnak be a Parlamentbe azokon kívül, akiknek állandó parlamenti belépőjük van. Ilyenek például az országgyűlési képviselők, az országgyűlés alkalmazottai (szakácsok, takarítók, titkárnők, stb.) és a minisztériumok egyes dolgozói.

Van egy másik csoport is, akiknek a parlamenti pártok belépőt kérhetnek, ide tartoznak a szakértők és a tanácsadók, mint Habony Árpád vagy Tarsoly Csaba.

A lap még 2015-ben arra volt kíváncsi, hogy kik azok, akik nem az országgyűlés vagy a minisztériumok alkalmazottjai, nem köztisztviselők, és mégis állandó parlamenti belépőt kért nekik valamelyik frakció, mert olyan intenzív a közös munka. Arra is rákérdeztek, hogy kik igényelték a belépőket az egyes tanácsadóknak.

Magánügy

Ebből egy másfél éves bírósági per lett. Az Országgyűlés nem adta ki a listát, mert szerintük a

politikusok munkáját napi szinte alakító segítő emberek nem látnak el közfeladatot.

A lap bíróságra vitte a dolgot, első fokon pert nyert, másodfokon viszont már az OGY fellebbezése után pert vesztett. Ezek után a Kúria következett, akik azt mondták, az országgyűlési képviselők, EP képviselők, országgyűlési bizottságok közfeladatot ellátó szervek, de a közfeladatuk ellátásához “speciális szakértelmet igénylő kérdésekben igénybe vett szakértői tevékenység önmagában nem minősül közfeladatnak“.

Vagyis a politikusnak magánügye, hogy kinek ad belépőt a Parlamentbe. 

A Kúria másik indoka az volt, hogy sokszor nem azonosíthatóak a belépők igénylői, mert nem olvasható az aláírásuk.

Egyenlőtlen elbánás

2014-ben az OGY még nem volt ennyire szigorú, akkor ugyanis az Index újságírója, Vona Gábor Jobbik elnök szakértőinek névsorát kérte ki. Akkor a parlament szó nélkül kiadta az adatokat, nem volt gond sem az olvashatatlan aláírással, sem mással.

A 444.hu az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik