Belföld

Senkinek semmi köze ahhoz, hogy kik járnak be a Parlamentbe

24.hu
24.hu

2016. 09. 08. 07:31

Korábban a témában:

A 444.hu azt szerette volna megtudni, kik járhatnak be a Parlamentbe azokon kívül, akiknek állandó parlamenti belépőjük van. Ilyenek például az országgyűlési képviselők, az országgyűlés alkalmazottai (szakácsok, takarítók, titkárnők, stb.) és a minisztériumok egyes dolgozói.

Van egy másik csoport is, akiknek a parlamenti pártok belépőt kérhetnek, ide tartoznak a szakértők és a tanácsadók, mint Habony Árpád vagy Tarsoly Csaba.

A lap még 2015-ben arra volt kíváncsi, hogy kik azok, akik nem az országgyűlés vagy a minisztériumok alkalmazottjai, nem köztisztviselők, és mégis állandó parlamenti belépőt kért nekik valamelyik frakció, mert olyan intenzív a közös munka. Arra is rákérdeztek, hogy kik igényelték a belépőket az egyes tanácsadóknak.

Magánügy

Ebből egy másfél éves bírósági per lett. Az Országgyűlés nem adta ki a listát, mert szerintük a

politikusok munkáját napi szinte alakító segítő emberek nem látnak el közfeladatot.

A lap bíróságra vitte a dolgot, első fokon pert nyert, másodfokon viszont már az OGY fellebbezése után pert vesztett. Ezek után a Kúria következett, akik azt mondták, az országgyűlési képviselők, EP képviselők, országgyűlési bizottságok közfeladatot ellátó szervek, de a közfeladatuk ellátásához “speciális szakértelmet igénylő kérdésekben igénybe vett szakértői tevékenység önmagában nem minősül közfeladatnak“.

Vagyis a politikusnak magánügye, hogy kinek ad belépőt a Parlamentbe. 

A Kúria másik indoka az volt, hogy sokszor nem azonosíthatóak a belépők igénylői, mert nem olvasható az aláírásuk.

Egyenlőtlen elbánás

2014-ben az OGY még nem volt ennyire szigorú, akkor ugyanis az Index újságírója, Vona Gábor Jobbik elnök szakértőinek névsorát kérte ki. Akkor a parlament szó nélkül kiadta az adatokat, nem volt gond sem az olvashatatlan aláírással, sem mással.

A 444.hu az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az ítélet miatt.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.