Belföld

Véget ért a XXI. Magyar Borok Útja Rallye (X)

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 16:21

Vasárnap délután véget ért a Magyar Borok Útja Rallye eseménye. A hétvége során a versenyzők Somlójenőtől Balatonfüredig számos pincészetet meglátogattak, ahol nemcsak a borok megízlelése volt fontos, hanem a különféle feladatok és kérdések sikeres abszolválása is. A sofőröket hibapontok alapján rangsorolták, így az nyerte meg a Rallye-t, aki legkevesebbszer tévedett, leggyorsabban oldotta meg az ügyességi teendőket. Több különdíjat is kiosztottak, így nyereményben részesült a legjobb női páros, az autós nagykoalíciós banda, a legjobb borok, és nem maradt el a Kóborlók Kupájának átadása sem.

Pénteken a nyárzáró hétvége előtt indult útjának a száz versenyző, a XXI. Magyar Borok Útja rendezvényen. A versenyzőknek különféle feladatokat kellett teljesíteniük, amelyek logikát és ügyességet is igényeltek. Somlójenőn, Badacsonytomajban, Tapolcán is híres borászatok nedűit kóstolhatták meg a résztvevők. A rendezvény kiemelt szerepet szánt a biztonságnak is, így a könnyed gurulgatás közben, a rendőrök véletlenszerű és folyamatos szondáztatással ellenőrizték, hogy a szomjas szájak milyen típusú italt fogyasztottak.


Nagy elánnal, ám alkoholtól mentes állapotban zajlott a verseny egész hétvégén. A Folly Arborétum és Borászat, valamint a Borbély Családi Pincészet alkalmat nyújtott arra, hogy a sofőrök egy kicsit egymással is beszélgessenek. A korgó gyomrokat, a Halászkert Étterem terülj-terülj asztalkámmal várta. Akik nem vezettek, azoknak lehetőségük volt megágyazni a hatalmas borkúriával rendelkező Liszkay Pincészetnél felhörpintett finomságoknak, az idilli hangulat jó ideig a birtokra kötött mindenkit. Mire a versenyzők az utolsó helyszínre, a Villa Tolnay pincéhez értek, a boros üvegeket már a lenyugvó nap fénye festette vörösesre, ám ettől még fehér és rosé is folyt belőlük. Innen már nem kellett messze gurulniuk, hiszen a végállomást a Tapolcai  Pelion Hotel jelentette, ahol mindenki elfoglalhatta a két éjszakán át otthonául szolgáló szobáját.


A verseny következő napján a Fáncsi Hegyi Pincészetben, nemcsak a későket, hanem az időben érkezőket is borral, illetve némi pálinkával várták. Innen a Szent Kristóf Pincéhez vonult tovább a csapat. Miután a versenyzők egy újabb megmérettetés keretében felismerték a különböző illatanyagokat, már a Sipos Borház felé szelték át komppal a Balatont, ahol egy rendkívül látványos pincét tekinthettek meg. Tényleg különleges látvány volt, az itókák megízlelése itt sem maradt el. A szombati nap záróakkordjaként a Csali Szőlőbirtokot látogatták meg a pilóták, akik krokodilbornak nevezik saját terméküket, mert a hegyek a körkényen egy krokodil fejet formáznak, ahogy a borász mondta, „egy liter bor után a krokodil kinyitja a száját”. A programok természetesen vasárnap is folytatódtak, jó pár pince hátra volt, és akkor még a Balatonfüredi Borhetekről és az eredményhirdetésről nem is beszéltünk.

Na, de kik is jutottak dobogóra?
Az abszolút harmadik helyezett a 13-as rajtszámot viselő autó tagjai lettek 1807 ponttal: Turcsi Zsolt, Sudár András, valamint Molnár Attila. A dobogó második fokára a Patvaros István és Tarján Tibor páros fért fel, akik a 46-os gépjárművel vágtak neki a versenynek és 1798 ponttal végeztek, vagyis éppen, hogy megelőzték a mögöttük célba érő csapatot. A pódium tetején mindössze 1178 hibaponttal Fekete László, Polyóka Mihály és Tóth Róbert integetett vidáman, akik a 20-as kocsiban ültek. Balatonfüred lett idén a Rallye fővárosa, és minden valószínűség szerint a jövő évi, a II. Motoros Borok Útja Rallye-n sem marad érintetlenül.


További információk és érdekességek a Borok útjáról: www.borokutja.hu

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.