Belföld

Schanda Tamás cége korábban 4 milliárdos hiányt termelt, most uniós pénzeket elosztó államtitkárnak nevezik ki

Az állami tulajdonú Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (ÚNK) 2014-re nagyjából négy milliárd forint veszteséget termelt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást is elrendelt, de a vizsgálatnak hamar vége lett.

A problémákat az Állami Számvevőszék is vizsgálta, vagyis vizsgálta volna, de az ellenőrzés nem jött össze, mert, “számos kérdést nem lehetett megválaszolni a dokumentumok hiánya miatt”.

Az ÚNK azt mondta, hogy

az eső eláztatta a több ezer oldalnyi könyvelést.

A kivizsgálatlanul maradt időszakban 2011-2012-ben volt az ÚNK felügyelő bizottsági tagja Schanda Tamás is, akit pénteken nevez ki Áder János köztársasági elnök az Emmi uniós pénzeit elosztó fejlesztéspolitikai államtitkárának, írja a Népszabadság.

Schanda Tamás az elmúlt években szintén az erőforrásminisztéiumban tevékenykedett, ő volt az Emmi ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

UPDATE: Az Új Nemzedék Központ reakciója

Az Új Nemzedék Központ szeptember 2-án arról informálta szerkesztőségünket, hogy

  • nem igaz, hogy 4 milliárdos volt a vesztesége 2014-re az ÚNK-nak. 2014-ben az Új Nemzedék Központ az Erzsébet Vagyonkezelőnek egy törvényben foglalt utasításnak megfelően átadta a teljes Zánkai Tábort, területekkel  és ingatlanokkal együtt. Ennek könyv szerinti értéke 3,7 milliárd Ft volt 2014-ben. Ezt a vagyonelemet tehát a hatályos jogszabályoknak megfelelően kivezették az ÚNK könyveiből. Egy vagyonelem törvényben rögzített átadását évek alatt felhalmozott működési veszteségként feltüntetni jelentős csúsztatás, amely az ÚNK jó hírnévhez fűződő jogát súlyosan sérti.
  • Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2011-2014. közötti időszakkal kapcsolatosan folytatott le vizsgálatot, amelynek során nagy mennyiségű adatot kért be rövid határidővel. Az ÚNK a kezdetektől fogva jelezte, hogy a kért időre ezeket nem tudják teljeskörűen rendelkezésére bocsájtani, ezért határidő hosszabbítást kérték. Erre az ÁSZ jelezte, hogy a törvényi keretek miatt nincsen lehetősége arra, hogy több időt adjon, a kért határidőre az adatok jelentős többségét az ÚNK átadta.
  • Az ÁSZ rendes éves ellenőrzési tervének, egy előre meghatározott menetrendnek megfeleően ellenőrizte az ÚNK-t. Soha semmilyen jelzés, sem utalás nem érkezett arra vonatkozóan az ÁSZ-tól, hogy bármilyen gond lenne az ÚNK gazdálkodásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik