Belföld

Fehér oroszlán született Nyíregyházán

Az anyaállat a kifutóban, a látogatók szeme láttára adott életet utódjának, nemét még nem tudni.

A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él együtt egy fehér oroszlán pár. A holland származású hím állat, Inkosi és társa a cseh Binti eleinte normál színezetű fajtársaikkal éltek közös csapatban, majd idén külön kifutóba kerültek.Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fehér utódjuk szülessen, ugyanis csak abban az esetben lesz világos bézs bundájú a kölyök, ha a szülőpár mindkét tagja rendelkezik ugyanezzel a ritka színt okozó génnel – olvasható a Nyíregyházi Állatpark honlapján.

A 100 napnyi vemhesség után világra jött apróságot mindkét szülő nagy gondoskodással neveli. A bundája színezete szüleihez hasonlóan világos bézs színű s előre láthatóan a macskafélékhez hasonlóan körülbelül két hetesen fog kinyílni a szeme. Az ivarát még nem tudjuk, az majd pár hetesen az első orvosi vizsgálaton derül ki.

A “fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak s csupán Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, “a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek”.

(Kiemelt kép: Nyíregyházi Állatpark)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik