Belföld

Már szakvizsga nélkül is praktizálhatnak a háziorvosok

haziorvos(210x140).jpg (Array)
haziorvos(210x140).jpg (Array)

Egyre égetőbb problémát jelent a háziorvoshiány. A Praxisprogram I. keretében már olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem tették le a háziorvostani szakvizsgát, írja az mno.hu. Vagyis egy friss diplomás orvos is helyettesíthet most már, a feltétel annyi, hogy az érintetteknek hat éven belül meg kell szerezniük a háziorvosi szakvizsgát.

De nemcsak helyettesíthetnek, akár önálló praxist is kaphatnak azok, akiknek nincs háziorvosi szakvizsgájuk, viszont van valamilyen más szakvizsgájuk. 

Jó lehet például egy bőrgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, honvédorvostan, idegsebészet, neurológia, ortopédia, pszichiátria, reumatológia, fizioterápia, szemészet vagy szülészet-nőgyógyászat szakvizsga is.

Aki ilyen vizsgával rendelkezik, annak öt éven belül meg kell szereznie a háziorvosi vizsgát.

Nemcsak a friss diplomás, kezdő rezidenseknél, hanem az egyéb szakvizsgával rendelkezőknél is fontos, hogy a háziorvosi képzésben is eltöltsenek bizonyos időt. Enélkül nem lehet átlátni a praxis működését és a rendelés rendjét sem.

– nyilatkozta a lapnak Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa.

Hozzátette, tény, hogy sok az ellátatlan, tartósan betöltetlen körzet, de nem ez a jó megoldás. Szerinte inkább motiváltabbá kellene tenni a fiatalokat, hogy a háziorvosképzést válasszák, ebben pedig kulcsszerepe van a finanszírozásnak.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik