haziorvos(430x286).jpg (Array)
Belföld

Már szakvizsga nélkül is praktizálhatnak a háziorvosok

24.hu
24.hu

2016. 08. 19. 12:29

Korábban a témában:

Egyre égetőbb problémát jelent a háziorvoshiány. A Praxisprogram I. keretében már olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem tették le a háziorvostani szakvizsgát, írja az mno.hu. Vagyis egy friss diplomás orvos is helyettesíthet most már, a feltétel annyi, hogy az érintetteknek hat éven belül meg kell szerezniük a háziorvosi szakvizsgát.

De nemcsak helyettesíthetnek, akár önálló praxist is kaphatnak azok, akiknek nincs háziorvosi szakvizsgájuk, viszont van valamilyen más szakvizsgájuk. 

Jó lehet például egy bőrgyógyászat, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, honvédorvostan, idegsebészet, neurológia, ortopédia, pszichiátria, reumatológia, fizioterápia, szemészet vagy szülészet-nőgyógyászat szakvizsga is.

Aki ilyen vizsgával rendelkezik, annak öt éven belül meg kell szereznie a háziorvosi vizsgát.

Nemcsak a friss diplomás, kezdő rezidenseknél, hanem az egyéb szakvizsgával rendelkezőknél is fontos, hogy a háziorvosi képzésben is eltöltsenek bizonyos időt. Enélkül nem lehet átlátni a praxis működését és a rendelés rendjét sem.

– nyilatkozta a lapnak Bárdos Judit háziorvos, a Semmelweis Egyetem oktató orvosa.

Hozzátette, tény, hogy sok az ellátatlan, tartósan betöltetlen körzet, de nem ez a jó megoldás. Szerinte inkább motiváltabbá kellene tenni a fiatalokat, hogy a háziorvosképzést válasszák, ebben pedig kulcsszerepe van a finanszírozásnak.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.