Belföld

Jó esély van rá, hogy Brüsszel engedélyezi Paks II-t

paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)
paks(2b178fa3-0497-4cc9-abf0-3bbccdd33d36)(430x286).jpg (Array)

Rövidesen elkészül a paksi atomerőmű bővítése ügyében zajló vizsgálatokat lezáró uniós állásfoglalás. Az Európai Bizottság várhatóan engedélyezi a beruházást, de feltételeket szab a megvalósítására, írja az mno.hu.

Jávor Benedek a PM európai parlamenti képviselője a lapnak elmondta,

az eddig kiszivárgott információk szerint az Európai Unió a készülő dokumentumban megállapítja majd, hogy a paksi építkezés a magyar kormány állításaival ellentétben jelentős állami támogatással valósul meg.

Ezt viszont még valószínűleg jóváhagyja a testület, mert figyelembe veszik azt az érvet, hogy az új reaktorok létesítése szükséges a magyar áramellátás biztonságának megőrzéséhez.

Feltétel lehet viszont, hogy

az új paksi reaktorokban termelt áramot a villamosenergia-tőzsdén kell értékesítenie az erőmű üzemeltetőjének, és nem adhatja el közvetlenül az állami energetikai vállalatnak, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek.

Emellett Brüsszel azt is megkövetelheti, hogy az újonnan épülő atomerőműnek más tulajdonosa legyen, mint a már üzemelő blokkoknak.

A testület azt a magyar érvet is elfogadhatja, hogy műszaki okokból volt szükség arra, hogy a régi mellé épülő új atomerőmű is orosz technológiával készüljön el.

Jávor elmondta,

abban az esetben, ha az unió mégis tudomásul veszi, hogy a kormány a közösségi versenyjogi szabályokat megszegve nem pályázaton választotta ki az új reaktorok építőjét, akkor vélhetően előírja, hogy a kivitelezési munkálatokat elnyerő cégeket nyílt nemzetközi versenytárgyalásokon kell kiválasztani.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik