Belföld

Így közlekedhet augusztus 20-án a fővárosban

tuzijatek(1)(3)(430x286).jpg (tűzijáték, )
tuzijatek(1)(3)(430x286).jpg (tűzijáték, )
A nemzeti ünnep, a különféle rendezvények és a tűzijáték miatt sok lesz a lezárás és útvonal-módosítás. Összeszedtük a legfontosabbakat, mire érdemes figyelni.

Augusztus 20-án, szombaton számos rendezvényt tartanak Budapesten a nemzeti ünnep alkalmából. A részletes programról a kormányzati oldalon lehet tájékozódni. A legfontosabbakat felsoroljuk, különös tekintettel a közlekedési korlátozásokra (a BKK tájékoztatása alapján):

A Kossuth téren tartják a Magyar Honvédség tisztavatását, a jelöltek reggel 8:30 és 9:30 között teszik le az esküt. Ezért augusztus 20-án reggel és délelőtt a 2-es villamos csak a Kossuth Lajos tér Széchenyi rakparti megállóhelyéig közlekedik, innen a tér gyalogosan érhető el. A leggyorsabb megoldás a tisztavatás elérésére a 2-es metró.

2016_augusztus_19-20 (1)

 

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan augusztus 20-án és 21-én családi programokat rendeznek a Várkert Bazárban és a Lánchíd utcában, valamint augusztus 20-án koncerteket tartanak a Clark Ádám téren. A környék és a Lánchíd közúti forgalmát lezárják. Augusztus 19-én, 20-án és 21-én a 19-es villamos útvonala is módosul. A Várkert Bazár a Döbrentei térről gyalogosan közelíthető meg.

A Várban, a Szentháromság téren ökumenikus kenyéráldást tartanak délután 3-tól. A helyszínre aratómenet indul 14:30-kor a Szent György térről. A budai Vár ebben az időszakban a Széll Kálmán tér felől a 16A, a belvárosból pedig a 216-os busszal érhető el.

Délután 5 órától kezdődik az ünnepi szentmise a Szent István Bazilikában, amelyet a hagyományos Szent Jobb Körmenet követ a Szent István tér–Zrínyi utca–Október 6. utca–József Attila utca–Széchenyi tér–Zrínyi utca–Szent István tér útvonalon. Az esemény idejére a felvonulás útvonalát lezárják. A helyszín a legegyszerűbben metróval közelíthető meg az M1-es metró Bajcsy-Zsilinszky út, illetve az M3-as metró Arany János utca megállójából, illetve a Deák Ferenc tér metróállomásáról.

2016_augusztus_20_18tol (1)

 

Az ünnepi tűzijáték este 9-kor kezdődik és körülbelül fél 10-ig tart. A tűzijáték idejére (illetve az azt megelőző és követő néhány órában) mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől. A lezárások miatt számos járat módosított útvonalon közlekedik, ezért a BKK kéri az utasokat, hogy elindulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az eljutási lehetőségekről.

A tűzijáték gyorsabb megközelítése érdekében augusztus 20-án körülbelül este 6 és 9 között mind a négy metró-, továbbá a H5-ös és a H7-es HÉV-vonalon, valamint a Nagykörúton sűrűbben indulnak az ott közlekedő járatok. További sűrítések lesznek számos, belváros felé tartó villamos- és buszvonalon. A tűzijáték után, körülbelül 11 óráig szintén a megszokottnál sűrűbben induló és/vagy nagyobb befogadóképességű jármű közlekedik a belvárosból induló vonalakon.

A MÁV tájékoztatása szerint a menetrend nem változik az ünnep miatt, de a fővonalakon több kocsival közlekednek egyes vonatok. A tűzijáték után mentesítő vonat is indul Budapestről Győrbe és Szegedre. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes elővételben megváltani a vasúti jegyeket, vagy az internetes jegyvásárlást választani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik