Mátra szakiskola (mátra szakiskola, )
Belföld

Nehéz eldönteni, hogy van tanterv, vagy nincs tanterv a szakiskolákban

24.hu
24.hu

2016. 08. 16. 18:17

Korábban a témában:

Nemrég megírtuk, senki nem tudja, hogyan fog kinézni az idei szakképzés. Korábbi cikkünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium úgy reagált,

semmi akadálya sincs az új szakképzési rendszer szeptemberi elindításának, hiszen minden készen áll a 2016/2017-es tanév megkezdésére. Hamis az az állítás, miszerint a kormány nem készült fel a szeptemberi tanévkezdésre, illetve hogy a diákok, tanárok nem tudják, mit fognak tanulni, tanítani

Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című reggeli műsorában viszont még mindig azt mondta, hogy a szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek.

Azt biztos, hogy a kormány szeptember elsejétől teljesen átalakítja a szakképzést. Az eddigi iskolatípusokat átnevezik: a szakközépiskolák szakgimnáziumok, a szakiskolák pedig szakközépiskolák lesznek.

Gallóné szerint

korábban a szakközépiskolákban a közismereti tárgyak oktatási szintje megegyezett a gimnáziumokéval, így biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége, de mivel szakmát is adtak, más irányba is mehetett a frissen érettségizett diák. Most azonban a kormány jelentősen csökkenti a közismereti tantárgyak óraszámát a szakgimnáziumokban, amely által korlátozza a továbbtanulás lehetőségét.

A szakszervezet elnöke azt is hozzátette, hogy

két héttel az iskolakezdés előtt még azt sem tudják az igazgatók, hány szaktanárra és hány közismereti tanárra lesz szükségük.

 

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.