Belföld

Hortobágyi tűzszerészbaleset: a Magyar Honvédség szerint a túlóraadatoknak nincsenek közük a balesethez

A Magyar Honvédség kedden közleményben utasította vissza a sajtóban megjelent állításokat, amelyek a Honvédelmi Minisztérium (HM) által kiadott túlóraadatokat félremagyarázva vonnak le következtetéseket a hortobágyi tűzszerészbaleset okairól.

A Magyar Nemzet a tárca parlamenti államtitkárának írásbeli válaszára hivatkozva állította, hogy túlterheltség okozta a Hortobágyi Nemzeti Parkban július elsején történt bombarobbanást.

Budai Bernadett, a szocialisták szóvivője keddi sajtótájékoztatóján pedig azt mondta

ha egy állományban 25 százalékos létszámhiány van, ha óriási a túlóra és történik baleset, akkor minimum felmerül annak a gyanúja, hogy lehet összefüggés.

A HM az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, a tárca – országgyűlési képviselői kérdésre –  kiadott írásbeli válasza

semmilyen összefüggésben sincs a tűzszerészbaleset okaival.

Az abban megadott túlóraadatok a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred teljes állományára vonatkoznak – amelybe beleértendők mások mellett a hadihajós katonák, az adminisztratív dolgozók, gép- és harcjárművezetők, logisztikusok – és nem csak a tűzszerész katonák által teljesített túlórákra.

Aki tehát a parlamenti válasz és a tűzszerészbaleset között közvetlen összefüggést sejtetett, az felelőtlen vagy szándékosan hamisítja meg a tényeket

– írta a HM.

Közölték, hogy a tragikus tűzszerészbaleset okainak feltárására indított független szakértői vizsgálat nem zárult le, az jelenleg is zajlik, annak eredményeit a minisztérium, a Magyar Honvédség a közvéleményhez hasonlóan várja. Hozzátették, a Magyar Honvédség és a HM minden segítséget igyekszik megadni a balesetben elhunyt tűzszerészek családjainak.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik