Belföld

A napsütés után leszakad az ég, jön a vihar, széllel, jéggel  

11 megye besárgult. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint eleinte a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön még napos idő lesz, majd észak felől ott is megnövekszik a felhőzet. Éjszakáig szórványosan kell számítani záporra, zivatarra. Zivatart kísérő hevesebb jelenség a Nyugat-Dunántúlon és az Alföld keleti, északkeleti részén lehet. A szél több helyen megélénkül, a zivatarok idején erős, viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet az ország északi felén 23-27, délen 27-30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést a heves zivatar, illetve a felhőszakadás miatt.

Mint írták, reggel az ország északi, északkeleti részén elszórtan lehet zivatar, ott jelentősebb csapadék (20-25 milliméter), szélerősödés valószínű. Napközben, este szórványosan valószínű zivatar viharos (60-80 kilométer/órás) szél, lokálisan komolyabb csapadék kíséretében.

Délután főleg az Észak-Alföld térségében, illetve a Dunántúl nyugati, középső területein egy-egy helyen 80-90 kilométer/óra feletti széllökés, felhőszakadás és nagyobb méretű jég is kialakulhat.

Mint korábban megírtuk, az Országos Katasztrófavédelem szerint egy 70 km/h-nál erősebb szélvihar már emberre, állatra veszélyes károkat okozhat:

szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket,
súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit,
könnyű épületeket dönthet össze,
közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő,
fákat törhet ki.

Hétfőn késő este a déli, délnyugati országrészben (Dél-Dunántúl, Dél-Alföld) lehet intenzívebb zivatartevékenység, helyenként 30-35 milliméter meghaladó csapadékkal. Kedden eleinte a déli tájakon lehet még zápor, egy-egy zivatar, de csökkenni kezd majd a felhőzet, a hőmérséklet 23-29 fok között alakul.

Az aktuális időjárásért keresd a kiderul.hu-t, vagy kövesd a Facebookon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik