Belföld

Első és másodfokú riasztás: rengeteg eső, erős szél és jégeső közelít

felhőszakadás (felhőszakadás, időjárás, eső, felhő, felhőzet)
felhőszakadás (felhőszakadás, időjárás, eső, felhő, felhőzet)

Heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt több megyében első és másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat szerda délután. Az érintett területeken a következő órákban zivatarok várhatók, amelyeket erős szél, jégeső kísérhet, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint előbb a Dunántúlon, illetve az Északi-középhegység területén alakulhat ki egy-egy zivatar, majd elsősorban az ország délkeleti, keleti harmadán várható intenzívebb zivatarok kialakulása, azokat néhol felhőszakadás (30 milliméternyi esővel), valamint (akár 80 kilométer/órás erősségű) viharos szél, egy-egy helyen (akár 2 centiméter körüli vagy akár annál is nagyobb jégdarabokkal) jégeső is kísérhet.

A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett a felhőszakadás veszélye miatt Bács-Kiskun és Csongrád megyében, míg a várható heves zivatarok miatt Csongrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtök kora hajnalban várhatóan megszűnnek a zivatarok, ezt követően már nem valószínű “veszélyes időjárási jelenség” kialakulása aznap.

Az előrejelzés szerint csütörtök délelőtt kezdetben még nagy területen erősen felhős, a keleti országrészben borult idő lesz jellemző. A Dunántúlon hosszabb időre kisüt a nap és számottevő csapadék sem valószínű. A keleti országrészben kora délutánra fokozatosan megszűnik az eső, majd elsősorban az Ózd-Túrkeve vonal mentén újabb intenzív záporok alakulnak ki, amelyek az esti óráktól szűnnek meg. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16 Celsius-fok között valószínű.

A Dunántúl szélvédettebb, átmenetileg kevésbé felhős helyein ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 20 fok körül valószínű, de a délután az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön kialakuló záporokat hirtelen hőmérsékletcsökkenés kíséri.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik