Belföld

Állandó légtérzár lesz a Sziget-fesztivál felett

tn-sz01 (Array)
tn-sz01 (Array)

Szerdán kezdődik a 24. Sziget fesztivál, a szervezők már hetek óta készülnek a nyitásra, fokozottan figyelnek majd a biztonságra.

Több lesz a drogkereső kutya, de összességében nem csak a kábítószer-terjesztőkre és birtoklókra figyelnek, a megnövekedett terrorveszély miatt speciális védelemmel igyekeznek garantálni a bulizók biztonságát, írja a Bors.

A bejáratok környékén akadályokat alakítanak majd ki,

hogy ne lehessen autóval behajtani oda, ahol már sokan vannak.

A vendégektől a belépő átvételekor elkérik a személyi igazolványukat, és ellenőrzik, hogy szerepelnek-e bármilyen nyilvántartásban. Ezt a rendszert próbálták már a Volt-fesztiválon is, akkor viszont egy kisebb káosz alakult ki, nagyon lassan ment a beléptetés, ezért felfüggesztették ezt a fajta regisztrálást.

Elvileg ilyenkor az adatokat összekapcsolják a belépőként szolgáló karszalag adataival, így amikor a fesztiválozó ki- vagy belép, az ellenőrök monitorán megjelenik a vendég arcképe is.

A karszalagot tehát nem lehet másnak átadni.

A Szigeten összesen kétezren figyelnek majd a biztonságra, vagyis minden eddiginél többen. A csomagokat is sokkal figyelmesebben vizsgálják majd át, de a megnövekedett személyzet miatt elvileg nem kell majd órákat sorban állni.

Éjszakánként kilenc mentőautó biztosítja a fesztivált, de még egy drónelfogó drón is rendelkezésre áll, ha szükség lenne rá.

A teljes biztonsági rendszer üzemeltetése során technológia oldaláról minden eshetőségre felkészültünk: a fesztivál területe fölött állandó légtérzár lesz, a vízvezetékeket folyamatosan monitorozzuk. Sőt, ha olyan apokaliptikus helyzet adódna, hogy az áram eltűnne Budapestről, két-három napig, mi még akkor is biztosan tudnánk mindent üzemeltetni. Ha a fejenként jutó söradagokat nézzük, akkor akár egy hétig is.

– mondta a lapnak Benis Dániel a Sziget technikai vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik