Belföld

A külügyminisztérium nem engedi kitenni a szivárványszínű zászlót a magyar nagykövetségeken

pride zászló (pride zászló, eurogames)
pride zászló (pride zászló, eurogames)

Kizárólag magyar és EU-s, esetleg határon túli magyar közösségek zászlói loboghatnak a magyar követségeken, más zászlókat – például a Pride szivárványos zászlóját – nem szabad kitenni, és erre a jövőben sem ad engedélyt a külügyminiszter, írja az Index.

Több mint egy hónappal ezelőtt volt a Budapest Pride, de a világ többi részén is már megtartották a melegfelvonulásokat. Szlovákiában nemrég botrány lett abból, hogy Robert Fico megtudta, a budapesti szlovák követség kitette épületére a szivárványos Pride-zászlót. Ausztria, Szlovénia és Románia  is így tett, ott ez következmények nélkül maradt, de a szlovák kormányfő elfogadhatatlannak tartotta, hogy az ország külképviseletére a szlovák és az európai uniós zászlón kívül bármilyen más zászlót is kihelyezzenek.

A magyar külügyet ezek után kérdezte meg az Index, ők hogyan állnak az ügyhöz. Azt válaszolták,

a nagykövetségeken csak a nemzeti és az uniós zászló loboghat. Más zászlók kihelyezésére a miniszter nem adott engedélyt, és nem is fog. Kivételt a határon túl élő magyar nemzeti közösségek zászlói jelentenek, egyes ünnepnapokhoz vagy megemlékezésekhez kapcsolódóan.

Vagyis nem volt és nem is lesz szivárványos zászló egyik magyar nagykövetség épületén sem.

A Budapest Pride szervezői erre azt mondták, örülnének, ha a magyar nagykövetségek is egytől egyig kiállnának az európai értékek mellett. Mondjuk úgy, ahogy Boris Johnson a britek új külügyminisztere teszi. Neki az egyik első intézkedése volt az, hogy feloldotta ezt a tiltást.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik