Belföld

46,1 millió forintot ad a kormány parlagfű elleni védekezésre

parlagfu(210x140).jpg (Array)
parlagfu(210x140).jpg (Array)
Ennél jóval több növényvédelmi bírságot szabtak ki tavaly.

Idén 46,1 millió forintot fordítanak a költségvetésből a parlagfű elleni védekezésre – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszából, amit a DK-s Oláh Lajos kérdésére adott.

A válasz szerint közvetlen uniós forrás nincs parlagfű-mentesítésre, de a Vidékfejlesztési program több alprogramja is közvetett támogatást nyújt a gazdálkodóknak a fenntartható, parlagfű-mentes termesztési módszerek alkalmazására és fejlesztésre.

Fazekas azt is kiemelte, hogy az országos tapasztalatok szerint tavaly a parlagfű pollenkoncentrációja az előző évinél kedvezőbben alakult, nem érte el a pollenkoncentráció az extrém magas riasztási szintet.

Tavaly a földhivatalok 3,5 millió hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek a külterületeken, és 3492 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött foltot derítettek fel. Több mint 76 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki. Belterületen 57 ezer négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel, és közel 3 millió forint bírságot szabtak ki. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik