Belföld

Rendőröket küldenek a templomokhoz, a misékre

Levélben fordult kérdéssel Pintér Sándor és Balog Zoltán miniszterekhez Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, miután egyik vasárnap az istentisztelet kezdetén bement a templomkertbe egy szolgálatban lévő rendőr. Iványi arra volt kíváncsi, miért jelent meg náluk a rendőr, és van-e tudomása a minisztereknek valamilyen vallási csoportokat fenyegető konkrét terrorakcióról. Neki ugyanis a rendőr csak annyit mondott, hogy felsőbb utasításra jelent meg, “biztonsági megfontolásokból”. Az istentiszteleten ezután nem vett részt, mint mondta, “megtiltották neki, és fegyveresen nem is léphet be” – írja az Index.

A portál megkereste a Belügyminisztériumot, válaszukban azt írták, “az állampolgárok biztonságérzetének fenntartása, javítása érdekében” a rendőrség

a templomok, valamint az egyházi intézmények környékén kiemelt figyelmet fordít a rendőri jelenlét biztosítására, különösen a misék, istentiszteletek, más vallásgyakorlással összefüggő rendezvények időpontjaiban.

Nem külön járőröket mozgósítanak, a jelenlétet “a napi közterületi rendőri feladatok végrehajtása keretében” biztosítják. Az ellenőrzés a templomok és vallásgyakorlással összefüggő célokat szolgáló más épületek környékére terjed ki, “a vallásos szertartásokon, rendezvényeken a rendőri állomány nem vesz részt”.

Késes támadók ejtettek túszul két papot Franciaországban, egyikük torkát elvágták

A normandiai Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray településen öt embert – egy papot, két apácát és két hívőt – ejtett túszul két támadó júliusban. A 84 éves papnak elvágták a torkát, és egy további túszt súlyosan megsebesítettek az elkövetők, akiket a rendőrség agyonlőtt. Később az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik