AppleMark
Belföld

Pallas Athéné alapítványok: a többszörös pozíciók biztosítják a kontrollt

24.hu
24.hu

2016. 08. 03. 17:36

A jegybank által alapított Pallas Athéné alapítványok szerint a tény, hogy ugyanaz a személy több alapítványi felügyelőbizottságban tagsági feladatokat kapott, jó döntésnek bizonyult, mivel ez biztosítja az egységes ellenőrzést és az azonos elvek mentén történő szakmai és pénzügyi kontrollt.

A Pallas Athéné alapítványok hangsúlyozták: a jegybanki dolgozók alapítványi tisztségeikért tiszteletdíjaikat továbbra sem veszik fel, a több felelős tisztség egyidejű ellátása tehát nem teremt jövedelemtöbbletet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktív munkavállalóinál. Hozzátették, a tisztségviselők lemondanak a teljes összegről, és jótékony célra ajánlják fel a fizetésüket.

A közlemény hangsúlyozza: az alapítványokban és az alapítványok által alapított gazdasági társaságokban betöltött vezető posztok komoly feladatokkal és felelősséggel járó tisztségek, hisz a befektetések, vállalati döntések, személyi döntések, stratégiai döntések törvényességére, szabályszerűségére, pénzügyi hatásaira egyaránt ügyelni kell. A vezetői tisztségekben és a felügyelőbizottságokban nagy szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek ülnek, személyük garancia arra, hogy az alapítványok által kezelt közpénzek felhasználása jogszerűen és az alapítványi céloknak megfelelően történjen.

Az alapítványok szabályozás miatt a rájuk bízott pénzt nem költhetik el, csak a befektetett pénz hozamából fedezik működési költségeiket, így ebből finanszírozzák a fizetéseket is – emelik ki a közleményben. A hozamból a sikeres tevékenység eredményeképpen a Pallas Athéné Alapítványok 1,72 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat. A vagyonnövekedés mellett 3,5 milliárd forint összegű támogatást is folyósítottak az alapítványok csaknem 800 pályázatra.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.