nepszavazas(1)(960x640).jpg (népszavazás, )
Belföld

Íme az októberi népszavazás szavazólapja

24.hu
24.hu

2016. 08. 03. 16:13

Miután az összes jogorvoslat lezárult, és a köztársasági elnök kitűzte az országos népszavazás napját, az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”.

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz.

Mindkét fajta szavazólapon a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld színű. Ennek oka, hogy a külképviseleteken szavazók voksait és a levélben leadott szavazatokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A levélben szavazás szavazólapján továbbá – ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával – nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek. Helyette a szavazólap a “levélben szavazás szavazólapja” feliratot tartalmazza.

A szavazólapon szerepel a “szavazólap” megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, a szavazás napja (október 2.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy érvényesen szavazni csak egy válaszra lehet.

A szavazólapon szerepel a népszavazásra feltett kérdés is, amely úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”, alatta pedig az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika. A szavazólapon található egy figyelmeztetés is arról, hogy a válaszra szavazni a válasz alatti körben elhelyezett, egymást metsző két vonallal lehet.

A szavazólap A5 méretű.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen – ötnapos jogorvoslati határidővel – bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.