Belföld

Katonákat is küldhet Ausztria a magyar-szerb határra

Húsz osztrák rendőr szerdán kezdte meg magyarországi szolgálatát.

Elképzelhető, hogy Ausztria hamarosan katonákat is küld a magyar-szerb határhoz – mondta Hans Peter Doskozil védelmi miniszter az osztrák közrádióban. Az erről szóló megegyezés augusztus végén várható.

A politikus a bevetést azal indokolta, hogy „nemcsak igényeket kell támasztani az unióval szemben, hanem cselekvésre is szükség van”. Jelenleg egy delegáció méri fel Magyarországon, hogy milyen feladatokat kell ellátni.

Korábban arról állapodott meg Ausztria hazánkkal, hogy húsz rendőrt küldenek a magyar-szerb határszakaszhoz, a határvédelem támogatására. Ők szerdán kezdték meg szolgálatukat, és augusztus 31-én érkezik a váltás. Minden esetben két osztrák rendőr egy magyarral járőrözik közösen, a határt gyalog, vagy osztrák rendőrségi járművel járják be. Ezek a legkorszerűbb berendezésekkel, így hőkamerákkal is fel vannak szerelve.

Az osztrák rendőrök erőszakot csak önvédelemből alkalmazhatnak, az elfogott személyeket a magyar rendőrök kísérik vissza a határ szerb oldalára.

A magyar-szerb határ menti szolgálat ausztriai vezetője azt mondta, az osztrák rendőrség nem akar részt venni abban a konfliktusban, amely arról szól, hogy emberi jogi szervezetek elmarasztalták Magyarországot amiatt, hogy a szerb határon visszaküldik a menekülteket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik