Belföld

140 millió forintba kerül az augusztus 20-i tűzijáték

Lefolytatták a közbeszerzést, mintegy 140 millió forintba kerül az idei tűzijáték - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden. Vargha Tamás ismertetése szerint idén az Erzsébet híd északi járdáján kívül a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről és a Dunáról három pontonról lövik majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok.

Az államtitkár, aki a nap folyamán sajtótájékoztatót is tartott a témában, közölte: több mint 20 ezer pirotechnikai eszközt lőnek fel a szakemberek a tűzijáték alatt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban ünnepelhessen augusztus 20-án. Mint mondta, biztosan több rendőrt fognak látni az ünneplők, mint az elmúlt években, járőrök ellenőrzik a forgalmat és bizonyos útszakaszokat esetleg lezárnak. Jelezte: ez az emberek biztonságának megőrzéséért történik, és kérik mindenki megértését.

Vargha Tamás úgy fogalmazott, érzékelhető, hogy a biztonsági környezet jelentősen változott Európában a közelmúltban; nem lehet nem odafigyelni a párizsi, brüsszeli, nizzai és müncheni eseményekre. Hozzáfűzte: július 15-e után a miniszterelnök utasítására a belügyminiszter olyan intézkedési tervet dolgoztatott ki, amely a nizzai terrortámadásra is reagálva “megvédi az embereket, hogyha nagy tömegben lesznek valahol”.

Példaként említette, hogy az a védőkordon, amely az emberek biztonságát garantálja, azonnal megnyílik, ha adott esetben el kell hagyniuk a helyszínt, piktogramok fogják mutatni, hogy merre tehetik ezt meg, főúton, rakparton, északi és déli irányba, illetve a mellékutcák felé. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik