Belföld

Gripenek hozták a szívinfarktust Szegedre

gripen (Array)
gripen (Array)
Sokan megijedtek a városban és környékén, de nem történt katasztrófa, csak két vadászgép lépte át a hangsebességet.

Két, egymást követő hangrobbanás rázta meg Szegedet szombaton délután, nem sokkal három óra előtt. A második robbanás ereje olyan nagy volt, hogy beleremegtek az ablakok is, illetve a 20 kilométerre fekvő Balástyán is hallani lehetett.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a 24.hu-nak azt mondta: nem történt katasztrófa, hanem a Magyar Honvédség két Gripen vadászgépének hangrobbanását lehetett hallani (ez a jelenség akkor keletkezik, mikor a gép átlépi a hangsebességet). A vadászgépeket egy, a légtérbe azonosítás nélkül belépő repülő elfogására küldték.

A Magyar Honvédség egyelőre nem közölt részleteket, de a repülőgépek mozgását figyelő Flightradar24 oldalon látszott egy gép, amely csak Gárdoros felett kapcsolta be a transponderét, ráadásul a vicces kedvű pilóta a HAARP azonosító jelet adta magának. Ez az amerikai légierő ionoszféra-kutató programjának neve, de népszerű tárgya az összeesküvés-elméleteknek is, amelyek szerint valójában valamiféle titkos, globális fegyver.

13879472_10206906245117999_958380228811734289_n

FRISSÍTÉS:

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy Zürichből Hongkongba tartó utasszállító repülőgép, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit.

Egy Boeing 777 típusú utasszállító repülőgép Ausztria felől 14 óra 35 perckor lépett be Magyarország légterébe. Az utasszállító a repülési tervtől nem tért el ugyan, de sem Ausztriában, sem pedig Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással.

A Gripen pár a hangsebességet átlépte ezért hangrobbanást lehetett hallani Kecskemét-Makó-Szeged térségében. A készenléti szolgálat repülőgépei vizuálisan azonosították az utasszállítót, majd az átadásra került a román légirányításnak, a Gripen pár pedig visszatért a bázisrepülőtérre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik