Belföld

Nem olyan nagy üzlet a közmunkásnak katonának állni

A Miniszterelnökség szerint a korábbi hírekkel ellentétben nem kötelező a közmunkásoknak részt venni a Magyar Honvédség tájékoztatóin, és nem veszíti el a munkáját és az ellátásra való jogosultságát, aki alkalmassága ellenére nem húz egyenruhát. Az erről szóló leveleket állítólag azért küldték ki, mert néhány túlbuzgó járási hivatalnok rosszul értelmezte a törvényt.

A Magyar Honvédség ugyanakkor a közmunkásokat halálra rémítő levelektől függetlenül is létszámhiánytól szenved, és szeretnék elérni, hogy minél többen jelentkezzenek szerződéses katonáknak. A katonai pályához nem kell túl sok minden: az szerelhet fel, aki elmúlt 18 éves, befejezte legalább az általános iskolát, büntetlen előéletű, önként jelentkezik és megfelel a fizikai és pszichés alkalmassági vizsgálaton.

Az első évben a szerződéses közkatonának bruttó 166 ezer forint ellátmány jár, ami azt jelenti – ha nem jogosul például gyermekek után járó kedvezményre –, hogy havi 110 ezer forintot kap kézhez. Ez valóban több, mint a teljes munkaidőben közfoglalkoztatottak havi bruttó 79 ezer forintja, de messze elmarad a versenyszférában, szakképesítéssel elérhető fizetésektől. Igaz ugyanakkor, hogy ez már a kiképzés idejére is jár, illetve a honvéd lakhat a laktanyában, kap egyenruhát és étkezést is.

A szerződés első alkalommal három évre szól, ez később meghosszabbítható. Később a szerződéses katona – attól függően, hogy milyen képzettsége és szaktudása van, illetve vállal-e külföldi szolgálatot – sokkal jobban is kereshet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik