Belföld

Üzent a NAV az airbnbzőknek

Kapcsolódó cikkek

Az adófizetők meghatározó része jogkövető ma Magyarországon, mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) első féléves ellenőrzési eredményeit bemutató szerdai sajtótájékoztatóján.

A NAV-vezető a sajtótájékoztatón külön üzent az airbnbzőknek. Nem nevesített az oldalt, de azt mondta, ezeknek a bérbeadóknak is adófizetési kötelezettségük van, aminek ha nem tesznek eleget, ellenőrzésre számíthatnak. Már meg is kezdték az ingatlanokat adófizetés nélkül bérbeadók kiszűrését. Májusban egy közvetítőportálon 5200 bérbeadó csaknem 8300 ingatlanát vizsgálták, és

a bérbeadók közül majd 1300-an nem voltak jogosultak a szolgáltatásra.

A NAV adószakmai vezetője szerint az adófizetőket nem akarják zaklatni, kevesebb, de minőségibb ellenőrzésre, célzott kiválasztásra törekszenek, írja a Világgazdaság. Az évekkel ezelőtt indított ellenőrzések nagy részét lezárták, leginkább a tavalyi és a kockázatosabb ügyekkel foglalkoznak.

Ezt szolgálja az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer az online pénztárgépek rendszere, a tételes áfabevallási rendszer és a nemzetközi információcsere.

A helyettes államtitkár szerint az új rendszer eredményes.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik