Belföld

Hőség, felhőszakadás, heves zivatar, szélvihar, jégeső

Van olyan megye, ahol egyszerre három veszélyjelzés is érvényes.

Vasárnap a Dunántúlon egyre több felhőre, a déli részeken hosszabb, az északi területeken rövidebb napos időszakra lehet számítani. A Dunától keletre a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Az ország nyugati felében estig viszonylag sok helyen lehet átmeneti zápor, zivatar, néhány helyen jelentős mennyiségű eső.

Kelet felé haladva jelentősen csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége. A főváros térségében, az Északi-középhegység és Duna-Tisza köze nyugati részén még szórványosan, ettől keletre már csak elvétve fordulhat elő csapadék. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, szélerősödés csak zivatarok környezetében várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a legtöbb helyen 28 és 33 fok között valószínű, az alacsonyabb értékek a felhősebb nyugati körzetekben, a legmelegebb a Dél-Alföldön várható. Késő estére 21, 27 fokig hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzése szerint több helyen lehet hőség, heves zivatar és felhőszakadás.

A felhőszakadás miatt a Dunántúlra citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. A heves zivatarok miatt három megyére, a hőség miatt három megyére külön is érvényes ez a veszélyjelzés. Baranyában mindháromra figyelmeztetnek.

Vasárnap a Dunántúl nagy részén, az Északi-középhegység nyugati tájain, és Duna-Tisza közén alakulhatnak ki zivatarok. (Zivatarok kialakulásához legkedvezőbb feltételek a Dunántúlon lesznek.)

A zivatarokat helyenként viharos (60-80 km/órás) szél, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (egy-egy helyen nem zárható ki 30 milliméter feletti csapadék), és akár jégeső (2 centi körüli vagy alatti) kísérheti.

A déli megyékben a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot. A részletes térkép itt.

Az aktuális időjárásért keresd a Kiderül.hu-t, vagy kövesd a Facebookon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik