Belföld

Orbán: az európai politikai vezetés megbukott

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt tíz órától tartott beszédet a Bálványosi Szabadegyetemen.

Beszédét azzal kezdte, hogy a Szabadegyetem hosszú évek óta betölt egy olyan funkciót, aminek köszönhetően másképp lehet beszélni politikáról, nehéz és komplikált ügyekről.

Orbán szerint ez a világ más, mivel itt egész Európa dilemmáiról beszélhetnek úgy, hogy más is értse, ne csak az, aki éppen beszél róla.

El fogom mondani, amit a mai európai helyzetről gondolok, egy olyan beszédmódban, ami ma be van tiltva Európában.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarországot az európai „fősodortól” kifelé szorították, és ez a „fősodor” nem ott halad majd, ahová az országunkat próbálták kiszorítani.

A miniszterelnök kifejtette, amikor írta a beszédét, úgy érezte, sosem volt még ennyire tanácstalan.

Felhozta, hogy rengeteg minden történt Európában a közelmúltban: kezdve a pénteki müncheni merénylettel, át a franciaországi támadásokon, a Brexitig. Ezek önmagában is magyarázatra szolgálnának – mondta.

Európában napról napra nő a félelem, elhatalmasodik az érzés, hogy bizonytalan a jövőnk.

Orbán megpróbálta megnevezni, mi az a közös ok, amiből ezek a jelenségek származnak. Szerinte az a probléma, hogy harcolni kellene ezek ellen a problémák ellen, viszont nem tudjuk meghatározni, milyen eszközökkel harcoljunk. Ezt pedig európai szinten kellene definiálni.

A mindennapi életünket egy ki nem mondott elitválság jellemzi.

Orbán szerint egy gazdasági válság először elitválsággá fordult át, bizonyítja ezt az is, hogy új csoportok jelentek meg, például a radikálisok vagy a populisták. Majd ebből az elitválságból alakult ki a demokrácia válsága.

Emberek nagy tömegei mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnak és csinálnak.

Orbán szerint az, ami például Nizzában történt, ugyanúgy megtörténhetne bármelyik európai országban.

A bizonytalanság és a félelem a jelenlegi pszichológiai jellemzője a kontinensnek. Ez pedig megöli a lelket. Ha fél az ember, nem vállalkozik nagy dolgokra, hanem védekezik.

Orbán hozzátette, a müncheni merénylet miatt nekünk is erőteljesebben kell foglalkoznunk a biztonság kérdésével. Szerinte ahhoz, hogy az európai félelem és bizonytalanság megszűnjön, abba kell hagyni „néhány rossz dolgot”.

Ezek között említette a denacionalizálást, ami szerinte a legnagyobb veszedelmek egyike. Továbbá úgy gondolja, abba kell hagynunk a hamis önértékelést, hiszen azzal, hogy a britek kiléptek az EU-ból, lezárult egy korszak. A harmadik helyen pedig Európa idealizálásának befejezését említette.

A politikában a leglehangolóbb dolog az, amikor nyilvánvaló tényekről folynak viták.

Orbán szerint ilyen viták terhelik most az EU-t, ezért kérték fel a Századvéget, hogy végezzenek egy közvéleménykutatást arról, mit gondolnak az emberek az EU összes tagállamában. A kutatás eredménye az lett, hogy az emberek 63 százalék gondolja úgy, hogy a bevándorlás megváltoztatja az ország kultúráját, és több mint 60 százalék szerint evidens, hogy a terrorizmus és a migráció között egyenes összefüggés van.

El kell fogadni, hogy a migráció veszélyt jelent, növeli a terrorizmust és tömeges mértékben lerombolja a nemzeti kultúrát.

A miniszterelnök kijelentette, ő nem Donald Trump kampányembere, de amikor meghallgatta a republikánus elnökjelöltet, úgy érezte, aligha tudta volna jobban megfogalmazni, mire van szükség a terrorizmus megfékezésére.

A határvédelem egy esztétikailag nehezen értelmezhető fogalom, de virágokkal és plüss állatokkal nem lehet megvédeni magunkat. Mi nem vagyunk szívtelen emberek.

Orbán szerint a migráció megöl minket, ezért a kerítésnél meg kell őket állítanunk. Szerinte a védekezésnek ennél barátságosabb formája nincsen. Hozzátette, hogy Európa nem képes megvédeni a saját polgárait, nem képes egybetartani a közösséget.

Az európai jelenlegi politikai vezetés megbukott.

Ezért szerinte a kontinensen alapvető változásokra van szükség.

A mi problémánk nem Mekkában, hanem Brüsszelben van.

Zárásként annyit mondott, hogy mindaz, amit 2010-ben elkezdtek, egyetlen célt szolgálnak: azt akarják, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik