Belföld

Orbán: az európai politikai vezetés megbukott

24.hu
24.hu

2016. 07. 23. 11:26

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt tíz órától tartott beszédet a Bálványosi Szabadegyetemen.

Beszédét azzal kezdte, hogy a Szabadegyetem hosszú évek óta betölt egy olyan funkciót, aminek köszönhetően másképp lehet beszélni politikáról, nehéz és komplikált ügyekről.

Orbán szerint ez a világ más, mivel itt egész Európa dilemmáiról beszélhetnek úgy, hogy más is értse, ne csak az, aki éppen beszél róla.

El fogom mondani, amit a mai európai helyzetről gondolok, egy olyan beszédmódban, ami ma be van tiltva Európában.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarországot az európai „fősodortól” kifelé szorították, és ez a „fősodor” nem ott halad majd, ahová az országunkat próbálták kiszorítani.

A miniszterelnök kifejtette, amikor írta a beszédét, úgy érezte, sosem volt még ennyire tanácstalan.

Felhozta, hogy rengeteg minden történt Európában a közelmúltban: kezdve a pénteki müncheni merénylettel, át a franciaországi támadásokon, a Brexitig. Ezek önmagában is magyarázatra szolgálnának – mondta.

Európában napról napra nő a félelem, elhatalmasodik az érzés, hogy bizonytalan a jövőnk.

Orbán megpróbálta megnevezni, mi az a közös ok, amiből ezek a jelenségek származnak. Szerinte az a probléma, hogy harcolni kellene ezek ellen a problémák ellen, viszont nem tudjuk meghatározni, milyen eszközökkel harcoljunk. Ezt pedig európai szinten kellene definiálni.

A mindennapi életünket egy ki nem mondott elitválság jellemzi.

Orbán szerint egy gazdasági válság először elitválsággá fordult át, bizonyítja ezt az is, hogy új csoportok jelentek meg, például a radikálisok vagy a populisták. Majd ebből az elitválságból alakult ki a demokrácia válsága.

Emberek nagy tömegei mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnak és csinálnak.

Orbán szerint az, ami például Nizzában történt, ugyanúgy megtörténhetne bármelyik európai országban.

A bizonytalanság és a félelem a jelenlegi pszichológiai jellemzője a kontinensnek. Ez pedig megöli a lelket. Ha fél az ember, nem vállalkozik nagy dolgokra, hanem védekezik.

Orbán hozzátette, a müncheni merénylet miatt nekünk is erőteljesebben kell foglalkoznunk a biztonság kérdésével. Szerinte ahhoz, hogy az európai félelem és bizonytalanság megszűnjön, abba kell hagyni „néhány rossz dolgot”.

Ezek között említette a denacionalizálást, ami szerinte a legnagyobb veszedelmek egyike. Továbbá úgy gondolja, abba kell hagynunk a hamis önértékelést, hiszen azzal, hogy a britek kiléptek az EU-ból, lezárult egy korszak. A harmadik helyen pedig Európa idealizálásának befejezését említette.

A politikában a leglehangolóbb dolog az, amikor nyilvánvaló tényekről folynak viták.

Orbán szerint ilyen viták terhelik most az EU-t, ezért kérték fel a Századvéget, hogy végezzenek egy közvéleménykutatást arról, mit gondolnak az emberek az EU összes tagállamában. A kutatás eredménye az lett, hogy az emberek 63 százalék gondolja úgy, hogy a bevándorlás megváltoztatja az ország kultúráját, és több mint 60 százalék szerint evidens, hogy a terrorizmus és a migráció között egyenes összefüggés van.

El kell fogadni, hogy a migráció veszélyt jelent, növeli a terrorizmust és tömeges mértékben lerombolja a nemzeti kultúrát.

A miniszterelnök kijelentette, ő nem Donald Trump kampányembere, de amikor meghallgatta a republikánus elnökjelöltet, úgy érezte, aligha tudta volna jobban megfogalmazni, mire van szükség a terrorizmus megfékezésére.

A határvédelem egy esztétikailag nehezen értelmezhető fogalom, de virágokkal és plüss állatokkal nem lehet megvédeni magunkat. Mi nem vagyunk szívtelen emberek.

Orbán szerint a migráció megöl minket, ezért a kerítésnél meg kell őket állítanunk. Szerinte a védekezésnek ennél barátságosabb formája nincsen. Hozzátette, hogy Európa nem képes megvédeni a saját polgárait, nem képes egybetartani a közösséget.

Az európai jelenlegi politikai vezetés megbukott.

Ezért szerinte a kontinensen alapvető változásokra van szükség.

A mi problémánk nem Mekkában, hanem Brüsszelben van.

Zárásként annyit mondott, hogy mindaz, amit 2010-ben elkezdtek, egyetlen célt szolgálnak: azt akarják, hogy Magyarország egy biztos pont maradjon egy bizonytalan világban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.