Belföld

Kamu érettségiket osztogattak egy fővárosi középiskolában

Nagyon súlyos jogsértéseket tárt fel a fővárosi kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolában, rendőrségi feljelentést is tesz – írta meg a hvg.hu. A kormányhivatal tavaly nyáron szerzett tudomást arról, hogy egy internetes oldal azt hirdeti, egy év alatt érettségihez juthat az is, aki csak a 8. évfolyamot fejezte be. A kormányhivatal vizsgálata most zárult le, komoly hiányosságokat tártak fel. A cikk szerint többen panaszt tettek a kormányhivatal embereinek eljárása miatt. A kormányhivatal szerint viszont rágalmazzák őket.

A helyszíni ellenőrzés – amit a vizsgázók vegzálásként értékeltek – alátámasztotta, hogy komoly visszaélések történtek a középiskolában.

  • A jogszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy a különösen tehetséges diákok igazgatói engedéllyel rövidebb idő alatt végezzenek el tantárgyakat vagy iskolai évfolyamokat, azonban a Paulayban a beiratkozásakor, formanyomtatványokon töltették ki a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó kérelmeket, az intézményvezető pedig mérlegelés nélkül mindet engedélyezte.
  • A kormányhivatal szerint az egyes évfolyamok teljesítését igazoló dokumentumok alapján képtelenség volt megállapítani, hogy a tanulók milyen vizsgákon, milyen formában teljesítették kötelezettségeiket.
  •  A kormányhivatal munkatársai egyetlen sikertelen osztályozó vizsgával sem találkoztak, a tanügyi nyilvántartások alapján minden tanuló sikeresen teljesítette a tanév során a kettő, három vagy akár négy évfolyam követelményeit is.
  • A kormányhivatal az érettségi visgán is megjelent. Szakembereik fellépését több vizsgázü is kritizálta, a kormányhivatal szerint azonban az ellenőrzést a törvénynek megfelelően hajtották végre. A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek.

A feltárt jogsértések miatt az érettségi vizsgabizottságok több esetben megsemmisítették az írásbeli eredményeket és javítóvizsgára utasították a vizsgázókat. A szóbeli vizsgákat teljesítő vizsgázók sem nyújtottak elfogadható teljesítményt így csak néhányan vehették át érettségi bizonyítványukat. A kormányhivatal csaknem 300 fellebbezést bírált el, újabb szakértők bevonásával, akik szintén súlyos jogsértéseket állapítottak meg.

A kormányhivatal szerint az intézményben megfelelő képzés és számonkérés nélkül kívánták érettségi vizsgához juttatni a tanulókat, ezért kezdeményezte az oktatásért felelős miniszternél az intézmény érettségi vizsgaszervezési jogának megvonását, megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedéseket, és rendőrségi bejelentést is tett. A hvg.hu szerint ráadásul a fizetésekkel is gond van, június végén összesen csaknem 205,5 millió forinttal tartozott az iskola az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik