Szentendre, 2016. május 2.
Szõlõcukor és tollak egy diák asztalán a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a szentendrei Ferences Gimnáziumban 2016. május 2-án. A magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdõdött az idei tanév május-júniusi érettségi idõszaka, amelyben összesen mintegy 112 ezren adnak számot tudásukról.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

Kamu érettségiket osztogattak egy fővárosi középiskolában

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 07. 22. 17:34

Nagyon súlyos jogsértéseket tárt fel a fővárosi kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolában, rendőrségi feljelentést is tesz – írta meg a hvg.hu. A kormányhivatal tavaly nyáron szerzett tudomást arról, hogy egy internetes oldal azt hirdeti, egy év alatt érettségihez juthat az is, aki csak a 8. évfolyamot fejezte be. A kormányhivatal vizsgálata most zárult le, komoly hiányosságokat tártak fel. A cikk szerint többen panaszt tettek a kormányhivatal embereinek eljárása miatt. A kormányhivatal szerint viszont rágalmazzák őket.

A helyszíni ellenőrzés – amit a vizsgázók vegzálásként értékeltek – alátámasztotta, hogy komoly visszaélések történtek a középiskolában.

  • A jogszabály ugyan lehetőséget ad arra, hogy a különösen tehetséges diákok igazgatói engedéllyel rövidebb idő alatt végezzenek el tantárgyakat vagy iskolai évfolyamokat, azonban a Paulayban a beiratkozásakor, formanyomtatványokon töltették ki a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó kérelmeket, az intézményvezető pedig mérlegelés nélkül mindet engedélyezte.
  • A kormányhivatal szerint az egyes évfolyamok teljesítését igazoló dokumentumok alapján képtelenség volt megállapítani, hogy a tanulók milyen vizsgákon, milyen formában teljesítették kötelezettségeiket.
  •  A kormányhivatal munkatársai egyetlen sikertelen osztályozó vizsgával sem találkoztak, a tanügyi nyilvántartások alapján minden tanuló sikeresen teljesítette a tanév során a kettő, három vagy akár négy évfolyam követelményeit is.
  • A kormányhivatal az érettségi visgán is megjelent. Szakembereik fellépését több vizsgázü is kritizálta, a kormányhivatal szerint azonban az ellenőrzést a törvénynek megfelelően hajtották végre. A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek.

A feltárt jogsértések miatt az érettségi vizsgabizottságok több esetben megsemmisítették az írásbeli eredményeket és javítóvizsgára utasították a vizsgázókat. A szóbeli vizsgákat teljesítő vizsgázók sem nyújtottak elfogadható teljesítményt így csak néhányan vehették át érettségi bizonyítványukat. A kormányhivatal csaknem 300 fellebbezést bírált el, újabb szakértők bevonásával, akik szintén súlyos jogsértéseket állapítottak meg.

A kormányhivatal szerint az intézményben megfelelő képzés és számonkérés nélkül kívánták érettségi vizsgához juttatni a tanulókat, ezért kezdeményezte az oktatásért felelős miniszternél az intézmény érettségi vizsgaszervezési jogának megvonását, megteszi a hatáskörébe tartozó intézkedéseket, és rendőrségi bejelentést is tett. A hvg.hu szerint ráadásul a fizetésekkel is gond van, június végén összesen csaknem 205,5 millió forinttal tartozott az iskola az államnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.