Belföld

Erősen túlárazott megbízásokkal dübörög az „Új nemzedék újratöltve” program

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke csütörtöki 25. jubileumi korrupcióinfóján azt mondta, nem sok eredmény látszik abból a közel 5 milliárd forint EU-s és állami támogatásból, amit az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. kapott, az „Új nemzedék újratöltve” programra, írja az Index.

A projekt lényege az lenne, hogy fiatalok munkába állását segítse, többek között fesztiválokon és rendezvényeken tartanak előadásokat a 12-35 éves korosztálynak.

Hadházy szerint viszont az eddig kikért közbeszerzésekből az látszik, több száz millió forintot fizethettek ki furcsa és túlárazott megbízásokra. Az LMP társelnöke és Ikotity István közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, akik gyorsan átirányították őket a központhoz.

Eddig nem sok adatot adtak ki, de abból ami megvan az LMP-s politikus arra következtet, hogy sok gyanús tétel lehet a közbeszerzésekben. Például 25 millió forintba került a honlapfejlesztés, 24,8 millió forintot költöttek grafikai tervezésre és nyomdai munkákra, 100 millió forintot számoltak projektmenedzsmentre a pályázat alatt.

251 millió forintot költenek nem részletezett egyéb szakértői tevékenységre.

1,6 milliárd forintot terveztek be személyi jellegű ráfordításokra és útiköltségre a 117 embert foglalkoztató cégnél. A 2015-ös évben a cégbeszámoló alapján nettó 231 ezer forint volt az átlagkereset, vagyis közel 5 évig minden fizetés biztosított a támogatásból.

Ezen felül még 36 millió forintot fizetnek a Humán Telex Kft-nek rendezvényszervezésre és PR-marketing tevékenységre. A Fradi vezérigazgatójának, Orosz Pálnak egyébként már korábban is volt állami megbízása, 900 millió forintért egy másik vállalkozással együtt a Humán Telex fogja népszerűsíteni a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot.

Az Új Nemzedék Nonprofit Kft.-nek sem ez az első állami megbízása, korábban 3 milliárd forintért valósíthatták meg az „Átfogó ifjúsági szolgáltatásfejlesztés a köznevelésben tanuló diákok esélyegyenlőségének növelése” című projektet.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik