Belföld

Négymilliárd forintos EU-s támogatást kap a Pécsi Tudományegyetem

Pécsi Tudományegyetem (pécsi tudományegyetem)
Pécsi Tudományegyetem (pécsi tudományegyetem)

Egyenként kétmilliárd forint európai uniós támogatásban részesül a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelését célzó kutatása, és a háromdimenziós (3D) nyomtatási és vizualizációs központjának kialakítása.

A PTE közleményében a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelését célul kitűző, 2012-ben indult programról, amely több mint negyven kutató részvételével zajlik és eddig mintegy egymilliárd forintos uniós támogatást kapott, azt írta, a szakemberek “számos kecsegtető eredményt” értek el.

Ezek rutinszerű klinikai alkalmazása azonban olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek (chipek) kifejlesztését követeli meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a klinikai minták diagnosztikai vizsgálatára.

Reményeink szerint a jelenlegi mintegy 30 százalékról hozzávetőlegesen 50 százalékra tudnák növelni a mesterséges megtermékenyítések eredményességét

mondta Kovács L. Gábort a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke, a kutatás szakmai vezetőjét.

Szintén körülbelül kétmilliárd forintos támogatást nyert el az egyetem tavaly indult, háromdimenziós technológiákat és fejlesztéseket megvalósító nagyprojektje, amelyben jelenleg öt kar több mint ötven kutatója és hallgatója vesz részt.

Nyitrai Miklós, a PTE 3D-munkacsoportjának vezetője szerint a technológia egyre inkább elérhetőbbé válik, így “a 3D-nyomtatók mindennapjainkra is komoly hatással lesznek”.

Az eddig 15 millió forintos támogatásban részesült projektben az egyetem orvostudományi, közgazdaság-tudományi, műszaki és informatikai kara, valamint a művészeti és a természettudományi kar is részt vesz.

(mti)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik