Belföld

Molesztálta nevelt gyermekét a halmaji férfi – Hat évet kapott érte

Hat év fegyházbüntetés – ennyit kapott első fokon egy férfi, aki vád szerint molesztálta élettársa gyermekét, pontosabban ahogy a bíróság közleményében fogalmaz, “nemi vágyának felkeltése, illetőleg kielégítése érdekében szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette”. Az ügyben a Miskolci Törvényszék döntött, ítéletet hétfőn hirdettek.

A férfit egy 2012. március 9-i eset miatt sújtották fegyházbüntetéssel, mint kiderült, a vádban ennél több is szerepelt, ám azokért a tettekért nem tudták felelősségre vonni.  A vádirat szerint a férfi ötéves kora óta molesztálta élettársa gyermekét halmaji otthonukban, kihasználva azokat az alkalmakat, amikor párja házon kívül volt. Ám amikor az eljárás elindult, a gyermek már betöltötte a 14. évét, így – élve mentességi jogával – nem tett vallomást, vagyis a korábbi vallomásait sem használhatták fel a büntetőeljárásban. A meghallgatott tanúk pedig kizárólag az ominózus 2012 tavaszán történt molesztálásról tudtak nyilatkozni.

A 12. életévét be nem töltött, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt egyébként öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A büntetés kiszabásakor a bíróság értékelte, hogy csak egy cselekmény vonatkozásában történt bűnösség megállapítása, továbbá enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást illetve, hogy a vádlott büntetlen előéletű. Ezzel szemben súlyosító körülménynek vette azt, hogy a férfi hozzátartozója  sérelmére követett el bűncselekményt, amely ráadásul szexuális jellegű.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A férfi előzetes letartóztatásban várja a másodfokú tárgyalást – derült ki a Miskolci Törvényszék tájékoztatásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik