Belföld

Kihalt egy somogyi falu

Az utolsó lakó is elhunyt, az épületeket lebontják.

Eltűnt a térképről egy újabb somogyi település – írja a Sonline.hu. A Somogyszentimrén született Nagy Lajos a lapnak arról beszélt, hogy még megvan az a százévesnél is idősebb hársfa, ami az udvarukon állt, de már csak romok vannak körülötte. Az utolsó lakó, egy 60 év körüli férfi meghalt, az új tulajdonos pedig lebontatja az egyébként is düledező épületeket.

Somogyszentimrén országos gazdaképző intézet és mintagazdaság volt, ahová az ország minden tájéról érkeztek emberek. A faluban mintegy húsz család élt. Volt iskola, kollégium és étkezde, faiskola is. A múlt század derekán a Bárdibükki Állami Gazdaság területe volt Somogyszentimre, az ott élőknek szoba-konyhás lakásokat alakítottak ki, ami sokakat vonzott. Az 1970-es években azonban megfordult a folyamat, a puszta lakói a környező településekre költöztek.

A rendszerváltás után egy osztrák tulajdonos vette meg a területet, aki csak a termőföldet akarta hasznosítani. Később új tulajdonosa lett a területnek, addigra az épületek már olyan állapotba kerültek, hogy nem lehetett elkerülni a bontást. Somogyszentimréről egyébként 1397-ben készült először feljegyzés. 1886-ban itt nyílt meg a Magyar Királyi Földműves Iskola, ahol az első évben 135-en végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik