Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Belföld

A BBC is belerúgott egyet a magyar hatóságokba

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 07. 14. 21:02

Rendőrök és katonák tízezrei tartják fel a szerb-magyar határnál a migránsokat - írja a BBC.
Korábban a témában:

Július 5-e előtt átlagosan napi 130 ember jutott át a kerítésen, de az új törvény lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy nyolc kilométerrel a kerítés után is visszatoloncolják a menekülteket. A gyakorlatban akár Budapestről is megtehetik azt – olvasható a cikkben.

A menekültek visszaküldését többnyire éjszaka végzik el, általában a kerítés kapuin, vagy rosszabb esetben azok felett.

A helyzet egyre rosszabb szerb oldalon, ahol a 37 fokos hőségben több mint ezer – többségében afgán, szír vagy iraki – bevándorló várakozik arra, hogy legálisan Magyarországra léphessen a horgosi vagy a kelebiai tranzitzónán keresztül.

Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: MTI

A BBC riportjából kiderül, reggelente hosszú sorok állnak a két csap előtt – ami 850 embert szolgál ki ivóvízzel – és mindössze tizenkét WC-t helyeztek el ennyi emberre.

Múlt héten megfulladt egy tízéves kisfiú, miközben a közeli tóban mosta ruháit. Anyja többi gyermekével szomorúan jár-kel azóta a táborban, senkihez sem szól. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelenleg a szerb és a magyar hatóságokkal egyeztet, hol hamvaszthatják el a holttestet.

Simon Ernő, az UNHCR szóvivője a BBC-nek azt mondta, a tranzitzónákat száz férőhelyesre tervezték a magyar hatóságok, ami mostanra kicsinek bizonyul.

Próbáljuk sürgetni őket, hogy növeljék a befogadási kapacitást, mert jelenleg embertelen körülmények közt élnek a menekültek.

A BBC munkatársa beszélt olyan menekültekkel, akiket bántalmaztak a magyar rendőrök.

Horgos, 2016. július 11.
Migránsok az ideiglenes mûszaki határzár mellett a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: MTI

Az afganisztáni Samir szerint a rendőrök ütötték-verték őt, amikor feladta magát, miután négy napja kóborolt víz nélkül Magyarországon. Mint mondta, paprikaspay-vel fújták le, majd visszadobták Szerbiába, hogy “megtanulja a leckét”.

Számos esetben diagnosztizálunk traumát, ami az erőszakos bántalmazás következménye lehet

– fogalmazott Momcilo Djurdjevic, az Orvosok Határok Nélkül egyik munkatársa.

Faisal Sarwary két hete táborozik Horgoson apjával, anyjával és négy lánytestvérével. A BBC-nek elmondta, Belgrádban embercsempészek felajánlották nekik, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába szállítják őket, de nem fogadták el az ajánlatot, mondván:

Türelmeseknek kell lennünk, hogy legálisan léphessük át a határokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.