Belföld

Vadonatúj, egyszerűbb KRESZ jöhet, változhatnak a sebességhatárok is

A gyalogosoknak azonban meghagyják a villogó zöld jelzést.

Teljesen új KRESZ-t készít elő a kormány, a legfontosabb újítás a sebességhatárok változása lehet – írja a Vezess.hu.

A szakportál megkeresésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte: még egy-másfél évet vehet igénybe a közlekedési szabályok átdolgozása, de már tudják, miben fognak változtatni. Felfigyeltek a kritikákra, miszerint a jelenleg hatályos KRESZ sokszor indokolatlanul nyakatekert mondatokat használ, feleslegesen hosszú és túlszabályozott. Csak azokat a rendelkezéseket hagynák meg, amelyek közvetlenül érintik a járművezetők magatartását a közlekedés biztonságának érdekében.

Felesleges például a KRESZ-ben hagyni „a gépkocsik hatósági elszállításának feltételeit”, ezt a jövőben önkormányzati szabályozás is rögzítheti. A most létező 5-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-110-130 km/órás sebességkorlátozó táblákból is kidobnának néhányat. Az autópályákon 80-ról 90-re emelnék a teherautók sebességkorlátját, míg a legrosszabb állapotú, 4-5 számjegyű, lakott területen kívüli utakon lejjebb vihetik a 90-es maximumot.

Még az új KRESZ előtt változhatnak egyes várakozási és megállási szabályok – árulták el. Nemrég még azon is gondolkodtak, hogy megszüntessék a gyalogosoknak a zebráknál a villogó zöld jelzést, ami gyakorlatilag pirosat jelent, hiszen akkor már nem lehet lelépni a járdáról. Végül azonban elvetették a változtatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik