Belföld

Fittyet hány a kormány az orvosi titokra

Az új törzskartonokkal lehet gond.
A háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak jövőre új törzskartont kell kitölteniük. Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár múlt héten azzal indokolta ezt, hogy nincsenek friss, pontos adatok a lakosság egészségi állapotáról, ám enélkül nem lehet korrekt népegészségügyi programokat működtetni.
A Népszabadságnak ugyanakkor egy adatvédelmi szakértő azt mondta, sérül az orvosi titoktartás, ha a háziorvosok engedelmeskednek a kormánynak, kitöltik betegeikről az új törzskartont. Alexin Zoltán felhívta a figyelmet, a beteg nem köteles adatokat szolgáltatni a törzskartonhoz, mert a személyhez kötődő érzékeny információk közlése önkéntes. A válaszokat érdemes megfontolni, mert a törzskarton adattartalma nem marad titokban, abból országos felmérés készül, ha pedig az orvos a törzskartont továbbítja, már nem tart titkot.
Selmeczi Kamill, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, hogy a törzskartonok kitöltése nekik is gondot jelent. Az űrlap az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz, ami alkalmas a válaszadó teljes beazonosítására. Ha a beteg bizalmi alapon el is mondaná, miből és hogyan él, válasza nem tartozik egy harmadik személyre, egy statisztikusra, aki a kartonokról az adatokat begyűjti – mondta az Alsónemesapátin praktizáló háziorvos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik