Belföld

Szijjártó az osztrák határellenőrzési vitáról: “még nekik áll feljebb”

Szijjártó Péter (Szijjártó Péter)
Szijjártó Péter (Szijjártó Péter)

A külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: minden EU-tagállamnak tiszteletben kell tartania a kötelezettségeit. Magyarország ezt teszi, megvédte az EU és a schengeni övezet külső határait, amiért sokáig támadták, Ausztria is bírálta, hogy miért épít kerítést – emlékeztetett.

Szijjártó Péter kijelentette: határellenőrzésre, határvédelemre a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon van szükség, nem a magyar-osztrákon, indokolatlan, amit Ausztria tesz. Azt mondta: ha Ausztria valóban meg akarja védeni a schengeni övezetet, segítsen a külső határ védelmében.

“Még nekik áll feljebb”

A külügyminiszter a magyar intézkedésekről azt mondta, az országnak joga van ehhez, és furcsa, hogy miközben “magyarok tízezrei szenvednek”, mert Ausztria két Schengen-tagállam határellenőrzést tart, “még nekik áll feljebb”.
Szijjártó Péter szerint az lenne a helyes, ha mindenki az uniós előírásoknak megfelelően járna el és megvédené a külső határokat, ahogy Magyarország teszi “nem kis ráfordítással”. Magyarország nagyon hálás lenne, ha ebben kapna segítséget – tette hozzá.

Az osztrák hatóságok hétfő óta intenzív és szigorított a határellenőrzést tartanak, tájékoztatásuk szerint azért, mert egyre több illegális bevándorlót tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek. A szúrópróbaszerű vizsgálatok miatt gyakran többórás torlódás alakult ki a kamionforgalomban az M1-es autópályán a határ előtt Hegyeshalomnál, valamint Sopronnál is, és a személyautók forgalmában is volt fennakadás.

Kedden este Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter azt mondta, hogy a magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak a közös határon. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy a közlekedésbiztonsági ellenőrzés a volt hegyeshalmi határátkelőnél a július elsejétől szeptember végéig tartó fokozott nyári ellenőrzés része. Az ORFK tudatta: a legforgalmasabb út, az M1-es autópálya a kiemelt tranzitjellege miatt fokozottan érintett a balesetekben, ezért rendszeresek a közlekedés biztonságát szolgáló ellenőrzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik