Élő Belföld

Lázár: Érdemi átalakítás jön a kormányban

Nincs csütörtök Lázár János nélkül. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét elmondta, mit miért csinál a kormány.

Elhangzott, hogy

  • mindenki menjen el a kvótanépszavazásra;
  • együttműködünk Ausztriával a határellenőrzés terén;
  • a kormány a magyarországi szerzetesrendek adósságtörlesztéséről döntött;
  • érdemi változás jön a kormány munkájában, két kormánykabinet lesz;
  • Lázárnak több munkája lesz;
  • a Sorsok Házát nem lehet a magyar zsidóság nélkül átalakítani;
  • a kormány szerint nincs szükség vendégmunkásokra;
  • a Csontváry Múzeum várhatóan Pécsről Budapestre költözik;
  • Orbán meghívta az új osztrák kancellárt;
  • Lázár továbbra is kilépne az EU-ból;
  • semmi értelme a “gyere haza” programnak.

3-as metró, Liget, Nemzeti Múzeum - hot topics

A 3-as metró felújításához,  a járatpótló buszok üzemeltetéséhez a kormány biztosítja a fedezetet. Tarlós Istvánnal megvitatták a Széchenyi Könyvtár sorsát: Piliscsabán kapnak raktárat, a Budai Vár F épületét, a Széchenyi Könyvtárat teljesen felújítják, erre tervpályázatot írnak ki. A kormány néhány épületrészt szeretne eredeti állapotban megőrizni.

A Nemzeti Múzeum mögötti területet felajánlják a múzeum számára. A múzeum vezetésétől várnak fejlesztési koncepciót. A régi épületekben kiállításokat üdvözölnének, a réfi palotaegyüttes között pedig parkosítanának. Lázár szerint a fővárosban növelni kell a zöldfelület arányát. És ha már zöld: a Liget került szóba, itt is növelnék a zöld felületeket (!). A meglévő zöld területet rehabilitálják, a zöld felületet növelik. Érdemes figyelni a felület-terület szómágiára.

A Ligettel kapcsolatos aggodalmakat megértéssel kell figyelniük, ha nem pártaktivistákról van szó – hangoztatja a miniszter. Mindenkitől, a tiltakozóktól és a kivitelezőktől is a törvények betartását kérik. Tiltakozni van lehetőség Lázár János szerint. 15 milliárdot áldoznak a zöld felület növelésére, a beton csökkentésére, a beteg fák gyógyítására – magyarázza a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Határellenőrzés: együttműködünk Ausztriával

A határellenőrzési vitával kapcsolatban elmondja: együttműködésre törekednek, semmilyen különleges lépéssel nem készülnek. A Földet a gazdáknak programból 270 milliárd forintot várnak, eddig 200 ezer hektárt értékesítettek, Lázár János szerint jó áron. A magyar gazdatársadalom erőítéséről, a földeladásokról, a bevételekről összegzést készítenek, a földárvetések lezárásáról, a bevétel felhasználásáról törvényjavaslat készül.

Kvótanépszavazás: mindenki menjen el!

Mindenki erősítse meg a kormányt a küzdelemben, Európa védelme a feladat, mindenki menjen el szavazni – érvel Lázár. Meg kell állítani az illegális bevándorlást, Európa, Magyarország miatt. Ide ellenőrzés nélkül senki sem léphet be, meg kell erősíteni a határvédelmet. Akik a 8 kilométeres határzónán belül kerülnek a rendőrséggel kapcsolatba és illegális bevándorlók, a különböző ellátási központokba kerülnek, menekültügyi kérelmet nyújthatnak be. Akiket a sávon belül fognak el, nem.

Olvasói sztorik