Belföld

Orbán az Achilles-sarkára zoknit, Lázár Jánosra szerepet húzhatott

Lázár János és Orbán Viktor (lázár jános, orbán viktor, )
Lázár János és Orbán Viktor (lázár jános, orbán viktor, )
Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor újra elemez.

A Heti Válasz elemzőpárosának szokásos páros interjújában ezúttal a Brexit, Schiffer András (LMP) lemondása, Molnár Gyula (MSZP) elnökké választása, Novák Előd (Jobbik) kiszorítása mellett téma a Spéder- és Volner-ügy, illetve a magyar válogatott Eb-szereplése.

A hetilap egyébként is nagy teret szentel legfrissebb számában a „karaktergyilkos” Ripost–Lokál–888–TV2-koalíciónak, amelyről azt írja, a Fideszben sem szeretik módszerét, amely Oroszországot idézi. Ott „kompromatnak” nevezik, amikor gyakran hatósági segédlettel állítanak elő a politikai ellenfél lejáratására alkalmas kompromittáló anyagot, amit a médiában terítenek.

A magyarországi kompromat-korszakról mindkét elemző úgy véli, a helyzet immár kockázatos (hiszen bárki visszatámadhat), és egyáltalán nem örömteli, de mivel a szellem kiszabadult a palackból, a folyamat már megállíthatatlan.

Mráz Ágoston Sámuel a Spéder Zoltán elleni akciókat azzal magyarázza, hogy a bankvezér „nem váltott be bizonyos ígéreteket”. Török Gábor fontosnak tartja ugyanakkor, hogy ez a harc is kormányközeli érdekcsoportok között zajlik. Ennek komolyságára utal, hogy Mráz úgy fogalmaz, Lázár János miniszter mártírt akar csinálni önmagából, ezért áll ki Spéder mellett. Szerinte azonban Orbán Viktornak nem érdeke, hogy elengedje, jobb, ha mellette van, mintha belső ellenzékeként építkezik.

Török Gábor egyre furcsábbnak tartja a kormányfő és Lázár kapcsolatát, szerinte a miniszter egyre többször, egyre erősebben próbálja ellenpontozni Orbán Viktort.

Úgy tűnik, hogy a mondatok mögött egyre komolyabb politikai-elvi nézeteltérések állnak; igaz, azt sem zárhatjuk ki, hogy tudatos szereposztásról van szó.

A két elemző abban egyetért, hogy a magyar válogatott Eb-szereplése vélhetően nem jelent többletszavazatot a Fidesznek. Török Gábor szerint a közös szurkolás felülírta ugyan a politikai táborok közti ellentéteket, de azok megmaradtak, sokan drukkoltak a magyar csapatnak, de ettől még nem lettek Fidesz-szavazók.

Ugyanakkor a nap mondata Mráz Ágoston Sámuelé, aki szerint Orbán kifejezetten ügyelt rá, hogy senki ne gondolhassa azt, hogy le akarja fölözni a válogatott sikerét.

Nem hiszem, hogy a stadionépítési program sokkal népszerűbb lett, mint volt – legfeljebb azt mondhatjuk, hogy az Eb-szerepléssel a miniszterelnök zoknit húzott az Achilles-sarkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik