Belföld

Magyarországra jön az osztrák belügyi és védelmi miniszter a menekülthelyzet miatt

Azt remélik, közeledhetnek az álláspontok a menekültek visszafogadásáról.

Magyarországon tárgyal a jövő héten a menekülthelyzet kezeléséről az osztrák belügyi és védelmi miniszter. A Kurier osztrák napilap szerint a tárcavezetők, Wolfgang  Sobotka és Hans Peter Doskozil azt remélik, hogy a menekültek visszafogadásával kapcsolatban is közeledhet a két ország álláspontja.

Jelenleg ugyan nincsenek menekültek a miklóshalmai határátkelőnél, de már állnak konténerek, ahol a tervek szerint a menekültek regisztrációja zajlik majd. A Burgenland déli részén lévő Nagysároslak, Szentkút és Rábakeresztúr településekhez felállítandó kerítés tervei is elkészültek. A burgenlandi rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint, ha hirtelen sok menekült érkezik, a Miklóshalmánál lévő határszakaszhoz 8-9 kilométer hosszú kerítést építhetnek.

Az osztrák kormány 37 500-ban határozta meg azon menekültek számát, akiknek menedékkérelmi eljárása elindulhat idén Ausztriában. Nagyjából 6300-an vannak olyanok, akiket a dublini egyezmény értelmében Magyarországra vagy Görögországba kellene visszaküldeni. A Kurier információi szerint az osztrák belügyminisztérium felkészül arra a helyzetre, ha sok menekült érkezik, és szükségállapotot vezethetnek be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik