Belföld

M7-es: kódolható gigadugó, ekkor nem érdemes a Balatonra menni

m7-es-autopalya(960x640)(3).jpg (Array)
m7-es-autopalya(960x640)(3).jpg (Array)
Hasznos tanácsok a Balatonra tartóknak.

Az előzetes információk szerint hétvégére szinte az összes balatoni szállást lefoglalták, ráadásul a Balaton Sound is a szokásosnál nagyobb forgalmat generál, ezért a sztrádán komoly torlódásokra kell számítani. Nyáron egyébként is lényegesen nagyobb az M7-es forgalma, ha baleset vagy bármilyen egyéb rendkívüli esemény történik, az akár nagyobb dugót okoz.

Ha nincs rendkívüli esemény, a sebesség akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le, ami a Balatonhoz való lejutáshoz 15-20 perc többletidőt igényel – írja a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a cég nem javasolja, hogy Budapestről a Balatonra pénteken 14 és 20 óra között, szombaton 8 és 13 óra között induljanak el.

A nagyobb probléma a visszautazáskor tapasztalható, hiszen a Balatonra Budapest irányából pénteken és szombaton megosztva érkeznek a nyaralók, akik vasárnap késő délután szinte egyszerre indulnak vissza. A vasárnapi hazaindulás forgalmi szempontból optimális időpontja nehezen határozható meg, de a 12-14 óra előtti indulás a legjobb.

A tapasztalat az, hogy a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, bár sokszor még 22 órakor is erős a forgalom. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van.

A Magyar Közút kéri, hogy a sűrű forgalomban az autósok kiemelten figyeljenek a követési távolságra, hogy ne legyenek ráfutásos balesetek, amelyek tovább növelik a menetidőt az M7-es autópályán. A cég azt javasolja, hogy aki teheti, kerülje a csúcsidőszakokat, ha pedig erre nincsen lehetőség, számoljanak hosszabb menetidővel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik