Belföld

Rétvári Bence kiemelten fontosnak tartja a szájbetegségek megelőzését

A kormány népegészségügyi prioritásnak tartja a száj- és fogbetegségek kialakulása kockázatának csökkentését, korai felismerését és kezelését – mutatott rá az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamásnak adott írásbeli válaszában.

Rétvári Bence szerint a magyar kormány által elfogadott, az Egészséges Magyarország 2014-2020 egészségügyi ágazati stratégia 2020-ig meghatározza a népegészségügyi stratégiai célokat és prioritásokat.

Népegészségügyi prioritásként nevesítették a népbetegségek – közte a száj- és fogbetegségek – kialakulása kockázatának csökkentését, korai felismerését és kezelését, az egészségtudatosság javítását a szájhigiéné területén is – írta.

Kifejtette: ehhez kapcsolódóan, a Széchenyi 2020 program keretében március 1-jén megkezdődött a komplex népegészségügyi szűrések elnevezésű kiemelt projekt megvalósítása. Ennek során a szájüregi szűrést is érintően megtörténik a szűrővizsgálatok szabályozási keretrendszerének kidolgozása jó nemzetközi gyakorlatok, szakmai ajánlások és a hazai szükségletek figyelembevételével, valamint a szűrővizsgálatok hatásosságának, egészséggazdasági vonatkozásainak elemzése, a szájüregi szűrési modellprogram megvalósítása egy közigazgatási egységben, az országosan egységes, megfelelő minőségű kivitelezés előkészítése érdekében.

Rétvári Bence kiemelte: a megelőzésben, az egészségfejlesztésben, a korai felismerésben, a szűrővizsgálatok terén az alapellátásnak jól megfogalmazott feladatai vannak jelenleg is. Az előrelépéshez szükséges az egészségügyi alapellátásban dolgozó háziorvosok, védőnők, fogorvosok és az iskolaorvosi hálózat aktívabb bevonása, hiszen az alapellátás az egészségügyi ellátórendszer olyan szegmense, amely – lakosság-közeli szolgáltatást nyújtva – képes kapcsolatot tartani a lakosság egészével. Az előbbieket elősegítő, az alapellátás és a népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztését célzó projekthez kapcsolódó kormányhatározat megjelenése folyamatban van – közölte Rétvári Bence.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik