Belföld

10 órán át hagyták ellátatlanul, saját vizeletében fekve a 61 éves asszonyt

Az enyhén értelmileg akadályozott, önálló életvezetésre képtelen 61 éves Juhász Janka 2014. szeptember 30-án elesett a küszöbben, mentővel vitték az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI). A nő tragikus történetét az Index írta meg.

Nővére a portálnak elmondta: bár testvére sem járni, sem ülni nem tudott és magas vérnyomással szállították kórházba, “nem volt nagy vizsgálat, a röntgenből sem állapítottak meg semmit”. Végül a család elérte, hogy az OBSI-ból a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba vigyék – fizetett betegszállítóval, miután az ingyenes szállításra az OBSI szerint fél napot kellett volna várni. A Bajcsy-Zsilinszky úti kórház belgyógyászatán viszont nem akarták felvenni Jankát, mivel úgy ítélték meg, hogy csak otthoni ápolásra szorul és az OBSI sem jelzett törést. Négy óra győzködés után vették fel az osztályra, majd családja hazament.

Mikor másnap reggel nővére visszatért a kórházba, ugyanabban az ágyban, ugyanabban a sarokban, ellátatlanul, vizeletében feküdve talált Jankára. Ekkor már 10 órája várt ellátásra. 

Végül a III-as Belgyógyászati Osztályra került. Miután egy hét után sem állt lábra, ekkor visszavitték az OBSI-ba, ahol újból megröntgenezték és megállapították, hogy a szeméremcsontja bal oldalon darabosan eltört. A csonttörés azonban a kórház szerint beavatkozást nem igényelt, így visszaküldték a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, ahonnan viszont ismét haza akarták küldeni, holott járni még mindig nem tudott. A nővér annyit elért, hogy Janka október 17-én a Bajcsy-Zsilinszkyből a Jahn Ferenc utcai Rehabilitációs Központba került, újabb röntgen azonban nem készült.

Megfelelően jártak el

November 13-án rosszabbodott az állapota, hasa felpüffedt, fulladozott, így a központból visszaszállították a Bajcsy-Zsilinszkybe. Itt CT-vizsgálatra küldték, ahol kiderült, hogy az asszony medencecsontjára kiterjedő, korábban már felfedezett bal oldali törés mellett jobboldalon is törés van. November 26-án küldték kolonoszkópiára, de rosszullét miatt elmaradt a vizsgálat. A család magánorvoshoz fordult, és amint kiderült, hogy elvinnék Jankát a kórházból, felgyorsultak az események: életmentő műtétet hajtottak végre Jankán. Előbb az intenzív, majd a subintenzív osztályra került, a korábban az egészségügyben dolgozó nővére szerint számos hibát követtek el kezelése során.

A család Janka halála után feljelentést tett, a rendőrség másfél évnyi vizsgálódás után arra jutott, hogy a két érintett kórház mindenben megfelelően járt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik