Belföld

Egy csomó fontos állami cég kikerül Lázár keze alól

A nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné utóda közvetlenül Orbán Viktor irányítása alatt dolgozik majd.

Gyengülni látszik Lázár János szerepe a kormányban – írja az Index. A portál abból következtet erre, hogy a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné utóda, Bártfai-Mager Andrea nem államtitkár lesz, így nem is Lázár János alá tartozik, hanem kormánybiztosként a Miniszterelnökséget vezető miniszter „helyett és nevében” felügyel majd fontos területeket, és közvetlenül Orbán Viktor irányítása alatt végzi majd munkáját.

Mindezt a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szabályozza. Az Index emlékeztet: arról, hogy mely területek és cégek tartoznak Lázár tulajdonosi joggyakorlása alá, törvény rendelkezik, az viszont, hogy kormányhatározatban „húznák ki a szőnyeget” a miniszter alól törvénymódosítás helyett, a parlamenti nyári szünet kényszerűsége lehet.

Bártfai-Mager felügyeli ezentúl a Magyar Fejlesztési Bank ügyeit, és az MFB-n keresztül még nagyjából tizennyolc másik céget. Hozzá kerül a Magyar Posta és a nagy port kavaró takarékintegráció ügye is, emellett ő felügyeli az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltatót, és a KAF Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó felett is ő gyakorolja majd a tulajdonosi jogokat.

Az új kormánybiztos eddig a Magyar Nemzeti Banknál dolgozott, 2011 óta a Monetáris Tanács tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik