Belföld

A német alkancellár néplázításnak nevezte Orbánék kvótareferendumát

Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke sajtóbeszomolók szerint bírálta a magyarországi kvótareferendumot. Szerdai lapjelentések szerint bírálta a népszavazást az Európai Parlament (EP) külügyi bizottságának német kereszténydemokrata (CDU) elnöke is, a testvérpárt bajor CSU egyik tekintélyes képviselője viszont üdvözölte.

Sigmar Gabriel a Der Tagesspiegel című berlini lap online kiadása szerint egy keddi olvasói fórumon, kérdésre válaszolva néplázításnak nevezte a kvótareferendumot, és hozzátette, hogy az európai konzervatívoknak meg kell mondaniuk, miként bírják jobb belátásra Orbán Viktor miniszterelnököt. Megjegyezte, hogy erről meg is kérdezi majd Angela Merkel kancellárt, a CDU elnökét a szerdai kormányülésen.

Elmar Brok, az EP külügyi bizottságának elnöke a Neue Osnabrücker Zeitungnak a lap szerdai összeállítása szerint azt mondta, hogy Orbán Viktor nem szolidáris a menekültkérdésben és meg akarja akadályozni a Görögországban és Olaszországban tartózkodó 160 ezer menekült uniós tagországok közötti szétosztását, ez azonban nem sikerül majd neki, mert az Európai Unió Magyarország ellenállásával szemben is elvégzi a szétosztást.

“Magyarország csak egy szavazat”

Kiemelte, hogy “Magyarország csak egy szavazat”, és többségi döntést is lehet hozni az ügyben, ami Magyarország nélkül is lehetséges. A CDU-s képviselő egyben állást foglalt Angela Merkel pártelnök-kancellár menekültpolitikája mellett, és úgy vélte, hogy

Orbán Viktor a kvótareferendummal “erős emberként, hősként” akarja bemutatni magát.

Hozzátette: a kvótareferendum ügye “kívül-belül propaganda”, és el kell kerülni, hogy iskolát teremtsen az EU-ban, mert “ha mindenki hős, akkor senki sem az”, és cselekvőképtelenné válna az EU, ha minden tagországban népszavazásra bocsátják a “kellemetlen témákat”.

A Frankfurter Rundschau című lap összeállítása szerint a kvótareferendum ügye megosztja a német kormánykoalíciót, a CDU/CSU pártszövetség és az SPD kormányát. A lap idézte Axel Schäfert, az SPD szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetőjét és Niels Annent, a frakció egyik külügyi szakpolitikusát, akik a népszavazást az EU megosztására irányuló politika folytatásának és kínos, átlátszó manővernek, a népszavazási kérdést pedig manipulatívnak nevezték.

Hans-Peter Friedrich CSU-s képviselő, a CDU/CSU-frakció helyettes vezetője viszont üdvözölte a magyarországi népszavazást, és közvetve jelezte, hogy szerinte Németországban is referendumot kellene tartani az ügyben. A kancellár menekültpolitikájának legfőbb bírálói között számon tartott képviselő azt mondta, hogy a “magyar kormánynak joga van megkérdezni a polgárokat”, és ez “talán más kormányoknak is jót tenne”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik