Belföld

Riasztónak tartja az ENSZ a magyar rendőrfőkapitány-helyettes szavait

A menedékjogi szabályok változása újabb jogsértésekhez vezethet a világszervezet szerint.

Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága a magyarországi menedékjogi szabályozás kedden életbe lépett változása miatt. A világszervezet szerint túl tágan értelmezhető a szabályozás, és ahhoz vezethet, hogy a hatóságok megsértik a menekültek emberi jogait azzal, hogy jogi eljárás nélkül, erővel utasítják ki őket.

Megjegyzik: most is százak várnak a szögesdrót-kerítés előtt, az embertelen helyzet pedig még rosszabb lehet az újonnan bevezetett intézkedések miatt.

Külön kitértek arra, hogy Balogh János országos rendőr-főkapitányhelyettes hétfőn arról beszélt egy ünnepségen, hogy az új szabályozás olyan lehetőséget ad a rendőrségnek, mint amilyen a magyar válogatottnak volt az Európa-bajnokságon, hogy „minél messzebb tartsuk az ellenfelet a saját kapunktól”. Különösen riasztónak tartják ezt annak fényében, hogy június 1-re virradó éjszaka egy szíriai férfi belefulladt a Tiszába.

Említették azt is, hogy július elsején a magyar bíróság börtönbüntetésre ítélt menedékkérőket a kerítés átlépése miatt, és 2800 embert vontak büntetőeljárás alá azóta, hogy az ezt lehetővé tévő törvény 2015 szeptemberében életbe lépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik