Belföld

Milliárdokat csalt el a motorolaj-hamisító bűnbanda

Olcsó, névtelen termékeket vásároltak fel, majd átmatricázták márkás termékké.

Csaknem másfél milliárd forint áfát csaltak el annak a bűnszervezetnek a tagjai, akikre egy debreceni számlagyáron keresztül bukkantak rá a NAV pénzügyi nyomozói. A banda nagy tételben hamisított motorolajat.

A nyomozók először egy számlagyárat tártak fel, amely strómanokkal felépített, 28 céget érintő hálózata révén 6-7 százalékos haszon fejében szinte bármiről adott számlát. Ebben az ügyben hat gyanúsítottat hallgattak ki, közülük öten előzetesbe kerültek.

A számlagyár egyik ügyfele volt az a cég, amely német és osztrák gyártóktól vett olcsón motorolajat, hidraulikaolajat és hajtóműolajat. Ezt átmatricázták úgy, hogy márkás terméknek tűnjön, majd továbbadták közlekedési és vasúttársaságoknak, autószervizeknek, autósboltoknak és webáruházaknak.

A rajtaütés idején 220 ezer liter, 250 millió forint értékű kenőolaj volt a cég Pest megyei raktárában, ami 50 ezer autó olajcseréjére elegendő. Prémium márkanévre felcímkézett üres hordókat is találtak.

A rajtaütés napján egyébként száz pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr közreműködésével, országszerte 41 helyszínen tartottak házkutatást. Összesen 800 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, hajót, autókat, ingatlanokat, lovardát, és 13 bankszámlát zároltak.

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható a bűnszervezet tagjaira. (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik